preplanula devojka se sunca na bazenu

Celog leta preplanuli – kao da ste juče stigli sa rivijere

Iako nam deluje da nas egzotični, preplanuli ten napusti brže nego što želimo, postoji mnogo načina da pravilnom negom i ishranom duže zadržite zdravu, bronzanu lepotu

Sunce i toplo vreme već se vide na našoj koži, pa izgledamo daleko svežije i lepše. Nažalost, preplanuli ten ne traje dugo, jer povratak radnim obavezama podrazumeva boravak u zatvorenom, pod klimom, pa se lepa boja i svežina brzo izgube. Kako što duže održati bronzanu boju, ujednačenu i sjajnu kožu – to je prioritet svake žene koja voli svoj egzotičan izgled.

Zaštitni faktor SPF 30 i više, štiti kožu, ali i omogućava duže zadržavanje preplanule i ujednačene boje nakon sunčanja

Iako sunce na našoj koži ostavlja trajne posledice u vidu fotostarenja, fleka, bora, nejednakosti tena, potamnela koža doprinosi mladalačkom i svežem izgledu. Zato je potrebno posvetiti posebnu pažnju zaštiti kože od sunca i izlagati se postepeno, sa što manje mogućnosti pojave crvenila, fleka, perutanja i pregorevanja.

Ne zaboravite da pregorevanje i perutanje kože u toku leta znači – zbogom vašem lepom i sjajnom preplanulom tenu.

Ništa bez rehidratacije

Zaštitni faktor SPF 30 i više u preparatima za zaštitu od sunca optimalno štiti kožu, ali i omogućava duže zadržavanje preplanule i ujednačene boje nakon sunčanja. Znači – pravilna zaštita je u osnovi svega.

Nakon toga, potrebno je kožu rehidrirati. Značaj hidratacije spominjemo svaki put kada govorimo o nezi kože, a nakon sunčanja to je prioritet. Ako ne koristite preparate posebno namenjene za negu kože nakon sunčanja, hidratantna mleka i prirodni puteri odlično će poslužiti u te svrhe.

Pregorevanje i perutanje kože u toku leta znači – zbogom vašem lepom i sjajnom preplanulom tenu

Toplo vreme uslovljava osećaj nelagodnosti i premašćenosti pri upotrebi bogatih putera za telo, pa su, za one koji to ne trpe, mleka i losioni idealan izbor u ovakvim danima.

Oni treba da sadrže u sebi prirodne voskove i ulja – shea butter, kokosovo, maslinovo, bademovo, ulje koštica kajsije, ali i aloju, hijaluronsku kiselinu i druge umirujuće i antioksidansne sastojke, koji će kožu ujedno nahraniti i hidrirati pre nego što ona pokaže efekte isušivanja.

Blagi pilinzi

Eksfolijacija i uklanjanje mrtvih ćelija kože, koje posebno nastaju posle intenzivnog sunčanja, veoma su važan korak koji mora da prati hidrataciju, kako biste ostvarili maksimalne efekte. Do melanina, tamnog pigmenta koji daje boju našoj koži, piling ne dopire, pa eksfolijacija i brijanje neće uticati na njegovu količinu u koži.

Uklanjanje mrtvih ćelija omogućava dermalnu regeneraciju i maksimalnu apsorpciju hidratacionih sredstava. Eksfolijatori mogu biti blagi sapuni, ili kupke sa glikolnom ili nekim drugim voćnim kiselinama ili, jednostavno, lagani pilinzi za telo sa mehaničkim delovanjem, u vidu gela ili kupke.

Kada je kupanje u pitanju, preporučuju se blage kupke bez sapuna, ili uljane kupke koje će očuvati lipidnu barijeru i faktore vlažnosti u koži, pa tako sprečiti njeno dalje isušivanje. Za one koji vole duge tople kupke, ovo je vreme kada taj ritual treba zameniti mlakim do umereno hladnim tuširanjem, uz upotrebu hidratantnih kupki za očuvanje zdravog preplanulog tena.

Značaj hidratacije spominjemo svaki put kada govorimo o nezi kože, a nakon sunčanja to je prioritet

Nakon tuširanja, naneti izabrani hidratantni preparat, a na lice hidratantni serum i/ili omiljenu hidratantnu kremu ili fluid. Uveče naneti preparate koji omogućavaju regeneraciju kože i njen oporavak.

Tu spadaju, u prvom redu, preparati sa matičnim ćelijama argana, uvek prisutan hijaluron, retinol, voćne kiseline, vitamin E, antioksidansi (Q10, matične ćelije grožđa i jabuke, ekstrakti zelenog čaja, grožđa …). Izbor preparata zavisi od tipa kože, kao i njegove teksture.

Nakon tuširanja naneti izabrani hidratantni preparat, a na lice hidratantni serum i/ili omiljenu hidratantnu kremu ili fluid

Važnost dobrog sna i ishrane

Pri tome ne zaboravite da se leti vraćamo jedan korak unazad u izboru preparata, što znači da ono što bi svojom teksturom odgovaralo normalnoj koži tokom godine, sada odgovara suvoj, i tako redom…

Naravno da za izrazito suvu i zrelu kožu, kojoj nedostaju i potkožne masti, krema nikada nije dovoljno masna, ali ne zaboravite da je to uglavnom subjektivni osećaj i da leti koža traži pre svega hidrataciju, a premašćivanje često može da izazove zapušavanje i preznojavanje kože i da dovede do neželjenih nečistoća.

U duhu regeneracije i oporavka, sa ciljem održanja bronzanog tena i mladalačkog izgleda, nameće se optimalan odmor i san u toku noći. Naime, koža se tokom noći oporavlja i regeneriše, pa je neophodno i vreme za taj složeni biološki proces, kako bi rezultati bili vidljivi. Pored toga, unošenje osam čaša vode dnevno neophodno je da bi ovaj proces bio uspešan, ali to svi već dobro znamo.

Hrana bogata beta karotenom, narandžastim pigmentom koji je prekursor vitamin A i štiti kožu od UV zraka tako što povećava količinu melanina u njoj, može održavati vaš preplanuli ten

I za kraj, vodite računa šta jedete da biste što duže zadržali bronzanu boju. Mnogobrojne studije su pokazale da hrana bogata beta karotenom, narandžastim pigmentom koji je prekursor vitamina A i štiti kožu od UV zraka tako što povećava količinu melanina u njoj, zahvaljujući svom delovanju može održavati vaš preplanuli ten. Najbolji prirodni izvori karotena su krompir, kajsije, mango i posebno šargarepa.

Pored toga, hrana bogata amino-kiselinom tirozinom takođe može pomoći da održite svoj preplanuli ten. Tu spadaju: ćureće meso, sir, avokado, belance, losos, bademi.

Potrudite se da vaša ishrana obiluje ovim namirnicama, uz obaveznu čašu vode uz svaki obrok, kako bi celog leta izgledali kao da ste se baš juče vratili sa odmora.