tretman lica

Buđenje proleća – odaberite odgovarajući tretman za negu kože

Najvažnije je redovno negovati i hidrirati kožu, ali nije loše imati u vidu da postoje efikasne metode pomoću kojih za nekoliko dana možemo da izgledamo lepše ili mlađe

Došlo je proleće, a sa njim i nova energija i želja da izgledamo lepše i mlađe nego ikada. Međutim, najveći problem je napraviti prvi korak i odabrati ono što je najbolje za nas u ovom trenutku.

Današnja paleta kozmetoterapijskih procedura, čiji je cilj poboljšanje izgleda kože, veoma je velika. Raznolikost ponude tretmana često nas dovodi u nedoumicu koji tretman izabrati. Da bi izabrali pravi tretman za sebe, morate se upoznati sa osnovama njihovog delovanja.

Različite mogućnosti

Najčešća podela tretmana je na invazivne i neinvazivne, u zavisnosti od složenosti same procedure i intervencija koje su više ili manje zahtevne i bolne. Tako u invazivne možemo smestiti: fejslifting, blefaroplastiku, botoks, mezoterapiju, microneedling (tretman mikroiglicama).

Paleta kozmetoterapijskih procedura čiji je cilj poboljšanje izgleda kože veoma je velika, pa nije lako odabrati pravu

Ipak, i ovi invazivni postupci mogu biti manje ili više invazivni, pa u minimalno invazivne spadaju microneedling i mezoterapija. Sve ove metode su veoma efikasne, naravno i skuplje od uobičajenih kozmetičkih procedura, i uglavnom zahtevaju da ih izvode stručna lica. Sve češće, žene u zreloj dobi žele da promene u svom izgledu ostvare što pre, pa su ovo instant metode čiji su rezultati vidljivi već nakon par dana i traju nekoliko meseci.

S druge strane su neinvazivni tretmani nege kože, poput masaže lica, aparaturnih metoda (terapija kiseonikom, HidraFacial…), aplikacije maski i seruma itd. Ovo je jednostavan izbor za one koji se plaše anestezije, igle, uboda i koji ne trpe bol.

U situacijama kada imamo fotooštećenja kože, kožu koja je slabo negovana ili kada je došlo do većeg gubitka kilograma, teško ćemo postići odgovarajuće rezultate neinvazivnim metodama. U tim slučajevima treba izabrati tretman koji će dati efekat, pa makar to bio i invazivni tretman, uz dobro informisanje o protokolu oporavka i preporučenoj nezi.

Za tretman ožiljaka, kao i za gubitak tonusa kože usled gubitka kilograma, preporučuje se microneedling. Međutim, kod osoba koje dobro neguju svoju kožu i o njoj brinu, alternativni i bolji izbor je mezoterapija, koja će koži obezbediti dubinsku ishranu i stimulisati regeneraciju, kao i dermafrac.

Najčešća podela tretmana je na invazivne i neinvazivne, u zavisnosti od složenosti same procedure

Ukoliko finansije ne dozvoljavaju intervenciju poput fejsliftinga, neverovatno je koliko će blefaroplastika (operacija kapaka u lokalnoj anesteziji) promeniti izgled lica, otvoriti oko i osobu učiniti vidno podmlađenom.

Period oporavka takođe nije predug, već posle nedelju dana možete se normalno vratiti aktivnostima, a za formiranje ožiljnog tkiva biće potrebno vremena.

Negovano lice

U slučaju problema sa neujednačenim tenom i hiperpigmentacijama, treba birati tretmane koji dovode do eksfolijacije gornjih slojeva kože, kao što su na primer ablativni laseri ili hemijski pilinzi. Ukoliko vam posao ne dozvoljava odsustvo i period intenzivnijeg perutanja, bolje je odlučiti se za blaže oblike eksfolijacije, poput hemijskih pilinga.

U ovom slučaju neophodno je ponavljati tretmane u dužem vremenskom periodu, uz obaveznu dopunu kućne nege, kako bi se ostvarili maksimalni rezultati. Ukoliko želimo brže, instant rezultate, onda se moramo pripremiti na intenzivnije pilingovanje i perutanje kože, poput ablativnih lasera koji daju izuzetne rezultate kada je ova vrsta promena u pitanju.

Ako želimo da dobijemo maksimalne efekte kada je potrebno brzo poboljšanje tonusa, primena tretmana mikroiglicama (dermapen) je metoda prvog izbora za mnoge estetičare. Ova procedura je minimalno invazivna, a čak je i period oporavka minimalan, ili ga i nema kod nekih osoba. Zbog toga, a i zato što je odnos cene i efekata veoma zadovoljavajući, ovaj tretman je već duže vreme popularan kod žena.

U slučaju problema sa neujednačenim tenom i hiperpigmentacijama, treba birati tretmane koji dovode do eksfolijacije gornjih slojeva kože

Međutim, za koju god od ovih procedura da se odlučite, morate na umu imati jednu činjenicu – najvažnije i najjeftinije je redovno negovati i hidrirati kožu, kako uz pomoć profesionalnih tretmana nege, tako i primenom odgovarajuće kućne nege. S obzirom da dolazi sunčano vreme, prva i osnovna linija anti-aginga je obavezna primena krema sa SPF zaštitom, minimum 15 i više, u zavisnosti od boje kože.

S obzirom da dolazi sunčano vreme, prva i osnovna linija anti-aginga je obavezna primena krema sa SPF zaštitom

Verujem da ste ovo već znali ili negde pročitali, ali je svakako dobro podsetiti se koji su to tretmani preporučljivi u godinama 45+, kao i da li ste vi prava osoba za trenutne promene, ili ste od onih koji sa ponosom šetaju svaku boru na svom negovanom i blistavom licu.