Bruk Šilds

Bruk Šilds: Ako se jedan prozor zatvori, trčite na drugi

Toliko lepa, da su je smatrali genetskim čudom, u mladosti je razbijala tabue, a danas u reklamnoj kampanji za farmerice poručuje: „Ovo je moje 56 godina staro telo”

Kao što je svojim ranim ulogama bila simbol skidanja tabua sa tinejdžerske seksualnosti, tako danas širokim spektrom aktivnosti top-model i glumica Bruk Šilds učestvuje u kreiranju novog stava prema seksualnosti žena srednjih godina. „Ovo je moje 56 godina staro telo”, kaže ona u okviru kampanje za prolećnu kolekciju farmerki brenda Jordache.

Pažnju javnosti posebno su privukle fotografije na kojima Bruk uz džins ne nosi nikakvu košulju, a kojima je čuveni fotograf Kas Bird dao upravo onu poentu na koju Bruk misli kad kaže: „Čast je biti mojih godina i biti reprezentativna. Postoji znanje koje dolazi sa godinama i zato ovo osećam više kao privilegiju nego kao posao.”

„Čast je biti mojih godina i biti reprezentativna. Postoji znanje koje dolazi sa godinama i zato ovo osećam više kao privilegiju nego kao posao”

Rizik koji je upalio

Za Bruk Šilds reklamna kampanja za blu džins kolekciju ima i lični značaj i predstvlja podsećanje na ono što je uradila kad je imala 14 godina. Radi se o reklami za Kalvin Klajn farmerke, u kojoj je izgovorila čuvenu rečenicu: „Pitate se šta stoji između mene i mojih Kalvin Klajn farmerki? Ništa.” Već tada, Bruk je iza sebe imala ozbiljnu karijeru foto-modela i glumice, a gotovo sve što je uradila delilo je publiku na one kojima se sviđa i one koji se zgražavaju.

Iste te 1980. godine počeo je da se prikazuje njen film Plava laguna, o tinejdžerskom paru na pustom ostrvu, u kome su dvoje glavnih glumaca sve vreme uglavnom goli. Tim povodom pojavila se na naslovnoj strani američkog Voga, kao najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom, a od tada pa do 1985. bila je na više od 300 naslovnica svih prestižnih svetskih magazina.

Svoju prvu reklamu za dečji sapun snimila je sa samo 11 meseci i od tada je stalno radila, a o tome je brinula njena majka Teri

Zapravo, Bruk je svoju prvu reklamu za dečji sapun snimila sa samo 11 meseci i od tada je stalno radila, a o tome je brinula njena majka Teri. Pre Plave lagune, sa samo 11 godina dobila je ulogu devojčice prostitutke u filmu Slatka mala iz 1978. Taj film i tada je smatran riskantnim, a danas, kažu poznavaoci, ne bi bio moguć. Usledio je film Beskrajna ljubav iz 1981. Već tada je njen dan snimanja koštao 10 000 dolara, a za to što je bila zaštitno lice jednog šampona dobila je milion ondašnjih dolara.

Njujorčanka plave krvi

O njenoj nesvakidašnjoj lepoti, sa debelim obrvama kao zaštitnim znakom, tada se pisalo da je „genetsko čudo”. Kasnije, kad je gostovala u serijalu Ko misliš da si (Who Do You Think You Are?), pronađeno je da ima engleske, nemačke i italijanske korene, i da je preko očeve majke u srodstvu sa francuskim kraljem Anrijem IV. Ali, zapravo, Bruk je rođena u Njuorku, na Menhetnu, gde i danas živi i na šta je ponosna. Ipak, odrasla je u delu Njujorka „preko mosta”, gde se u najranijem detinjstvu preselila s majkom.

Za Bruk Šilds reklamna kampanja za blu džins kolekciju ima i lični značaj i predstavlja podsećanje na ono što je uradila kad je imala 14 godina

Joe Seer © / Shutterstock.com

Kad je njena majka Teri ostala trudna u vezi sa osam godina mlađim Frensisom Šildsom, njegova porodica joj je dala novac da abortira. Teri je uzela novac, ali je rodila dete. Kao dobri katolici, Teri i Frensis su se venčali, ali je on napustio iznuđeni brak ubrzo nakon što se Bruk rodila.

Tako se majka posvetila ćerkinoj karijeri. Ipak, insistirala je da Bruk uprkos snimanjima redovno ide u školu. Senku na njihov odnos bacala je činjenica da je majka bila alkoholičarka koja je nekoliko puta neuspešno pokušavala lečenje, o čemu je Bruk pisala u jednoj od svojih autobiografskih knjiga.

Bruk je rođena u Njujorku, na Menhetnu, gde i danas živi i na šta je ponosna. Ipak, odrasla je „preko mosta, gde se u najranijem detinjstvu preselila s majkom

Mary A Lupo © / Shutterstock.com

Duboka veza sa Majklom Džeksonom

Majka je dozvoljavala da Bruk igra uloge sa mnogo golotinje, ali je van posla budno pazila na ćerkine veze. Tako je Bruk i u vreme najveće slave morala da bude kod kuće do ponoći, a kako navodi u autobiografiji, ostala je devica do svoje 22. godine. Uostalom, tokom snimanja Plave lagune kosu su joj lepili preko grudi da bi ih sakrili. Iznenađuje još jedna majčina odluka. U jeku najveće slave, Bruk 1983. zaustavlja svoju karijeru i odlazi da studira francusku književnost na Prinstonu. Majka je tada prvi put zatražila i dobila finansijsku pomoć prodice Šilds.

Jedna od najvažnijih osoba u njenom životu bio je Majkl Džekson. Upoznali su se 1978. i do kraja bili povezani na dubok i neobičan način. Gostujući kod Opre Vinfri, Bruk je pokušavala da objasni da je njih spajalo mnogo više od zaljubljenosti, dok je Majkl Džekson rekao da je obožavao Bruk i da joj je predlagao da se uda za njega. Na Majklovoj sahrani Bruk je održala potresan govor. Ipak, nikad se nije udala za njega. Dve godine bila je udata za tenisera Andrea Agasija. Posle razvoda mnogo je patila. Nekoliko godina kasnije, prijatelji su je upoznali sa scenaristom i producentom Krisom Henčijem, za koga se udala 2001. i sa kojim je i danas u braku. Imaju dve ćerke.

Majka je dozvoljavala da Bruk igra uloge sa mnogo golotinje, ali je van posla budno pazila na ćerkine veze

Bruk Šilds sa suprugom Krisom Henčijem i ćerkama Rouan (levo) i Grijer, foto: Lev Radin © / Shutterstock.com

Početak je sada

Međutim, pre rođenja Rouan, Bruk je imala pet spontanih pobačaja i išla na veštačku oplodnju, o čemu je javno govorila. A kad se Rouan konačno rodila, Bruk je upala u postporođajnu depresiju. Već tada posvećena osnaživanju žena da se ne stide svojih problema, govorila je o lečenju koje je prošla: „Nikad nisam smatrala terapiju znakom slabosti. Zapravo sam osećala suprotno. Volja da okreneš ogledalo u sebe definitivno zahteva snagu.”

Posle Prinstona, nije bilo lako vratiti se u posao, ali se Bruk vodila svojim geslom: „Ako se jedan prozor zatvori, trčite na drugi; ili razvalite vrata.” Okrenula se televiziji nakon što je epizoda Prijatelja u kojoj je ona gostovala postavila rekord sa više od 59 miliona gledalaca. Na scenama Brodveja obožavali su je u mjuziklima, a igrala je u predstavama Čikago, Briljantin i Kabare.

Okrenula se televiziji nakon što je epizoda Prijatelja u kojoj je gostovala postavila rekord sa više od 59 miliona gledalaca

Napisala je nekoliko knjiga, a od prošle godine, kako sama kaže, pripada svojoj novoj zajednici pod nazivom „Početak je sada”. Svaki sekund, svaki minut, svaki dan je šansa da počneš ponovo, piše na portalu te zajednice, usmerene na osnaživanje žena. „Provele smo svoje živote radeći stvari ʼpo knjiziʼ, a sad je vreme da počnemo da ʼpišemoʼ svoju knjigu”, poručuje 56-godišnja Bruk Šilds.