brokolate i avolate - neobicne kafe

Brokolate i avolate – neobične kafe sa dodatkom povrća

Australijski istraživači razvili su „prašak” od brokolija koji može da se doda u kafe late i učini život zdravijim

Svi znamo da je preporučeno jesti pet porcija povrća dnevno, ali to je ponekad teško postići, naročito zbog užurbanog stila života. Australijski istraživači iz CSIRO, vodeće državne istraživačke organizacije, rešili su taj problem tako što su razvili „prašak” od brokolija. Dehidrirani i samleveni brokoli zadržava tipičan ukus i hranljive sastojke ovog ekstra zdravog povrća.

Ovaj prah može da se doda u kafe late (kafa s mlekom), a brokolate može da se popije ujutru za doručak ili tokom pauze za kafu.

Pravi se jednostavno

Prašak od brokolija može, takođe, da se doda u smuti, jogurt ili toplu čokoladu. Brokolate može da se napravi i kod kuće, ako imate prašak od brokolija koji može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Postupak je jednostavan. Napravi se espreso, a u mleko, koje se preliva preko kafe, dodaju se dve kašičice praška od brokolija pre pravljenja pene.

Kafe late može da se napravi i sa pireom od bundeve, bundeva late. Dok se kafa priprema može se uzeti mleko, količina koja se obično stavlja u late. Mleko može biti pravo ili napravljeno od biljaka, kao što su sojino ili bademovo mleko.

Dok se mleko zagreva dodaju se dve kašike pirea od bundeve i šećer po želji. Dok se zagreva treba ga mešati, da bi se napravila pena. Umesto šećera može da se koristi med, može da se doda vanilin šećer, pa i malo cimeta. Kada je gotovo, samo se prelije preko kafe.

Na sličan način može da se pripremi late sa pireom od avokada, cvekle, šargarepe ili nekog drugog povrća.

Takođe, za late se koriste cvekla, šargarepa ili zlatno mleko

Eliksir sa kurkumom

Late se može praviti i sa zlatnim mlekom, čiji recept donosimo. Zlatno mleko se pravi sa kurkumom, poznatom po antizapaljenskim, antikancerogenim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Kurkuma se rastvara u masnoćama te je mleko idealno za pravljenje ovog eliksira. Dodaje se i biber koji pospešuje apsorpciju kurkume. Ko želi, može da doda đumbir i cimet.

Ovi trendovi su verovatno zaintrigirali i melburnškog baristu koji je lansirao avolate, late koji se služi u polovini izdubljenog avokada u kome je ostavljen deo ploda. To je možda bila šala i bilo je pitanja – kako popiti avolate iz kože avokada, kako držati napitak?

Međutim, slike sa Instagrama postale su viralne, pa se pojava proširila, a čak su se pojavile i fotografije na kojima se late služi u izdubljenoj šargarepi ili jabuci.

PROBAJTE RECEPTE

Zlatno mleko

Mleko koje se može praviti od mleka ili njegovih biljnih varijanti s poznatim antioksidansima, kao što je kurkuma, đumbir i cimet. Može se piti samo ili koristiti za prelivanje kafe i pravljenje zlatnog latea.

zlatno mleko

Količina1 Serving
Priprema5 minsUkupno vreme5 mins

Sastojci:
 1 šolja mleka
 1/2 kašičice kurkume
 1 kašičica meda
 2–3 zrna bibera
 1/2 kašičice isitnjenog đumbira, opciono
 Na vrh kašičice cimeta, opciono

Priprema:
1

Spojiti sve sastojke u lončetu i dobro promešati da bi se rastvorili svi sastojci i mešati dok ne provri, da bi se napravila pena.

Ingredients

Sastojci:
 1 šolja mleka
 1/2 kašičice kurkume
 1 kašičica meda
 2–3 zrna bibera
 1/2 kašičice isitnjenog đumbira, opciono
 Na vrh kašičice cimeta, opciono

Directions

Priprema:
1

Spojiti sve sastojke u lončetu i dobro promešati da bi se rastvorili svi sastojci i mešati dok ne provri, da bi se napravila pena.

Zlatno mleko