Muškarac i žena u zsagrljaju. Žena preko ramena partnera gleda u mobilni telefon, dok muškarac preko ženinog ramena gleda us voj mobilni telefon.

Bračne prevare ili u potrazi za ljubavlju i razumevanjem

Ljubavni odnosi su kompleksni i duboki, isprepleteni emocijama, poštovanjem i razumevanjem. Oni zahtevaju otvorenost, komunikaciju i sposobnost prilagođavanja „i u dobru i u zlu”. 

Ali, dok neki žele da rade na svojim odnosima, mnogi utehu pronađu u drugoj osobi.

Zavirili smo u svet partnera raznih profila i godina, koji su bar nekada prevarili „svoju drugu polovinu”, i pokušali da proniknemo u razloge za preljubu i osećanja koja se javljaju u tim situacijama. Pročitajte iskustva osoba koje su prevarile svoje partnere, ali i zašto ljudi najčešće varaju.

Koji su najčešći razlozi za preljubu?

Ako osoba ne oseća emocionalnu povezanost sa svojim bračnim partnerom, može da bude usamljena i da zbog tog osećanja usamljenosti i nezadovoljstva potraži drugu osobu sa kojom će ostvariti tu vrstu povezanosti.

Ukoliko jedan partner ne ispunjava seksualne potrebe drugog, osoba može potražiti seksualno zadovoljstvo izvan braka.

Monotonija u braku može biti čest razlog za preljubu; ona može uticati na traženje uzbuđenja i novih iskustava izvan braka, kako bi se prekinula dosada i rutina.

Nedostatak otvorene i iskrene komunikacije između partnera može dovesti do gomilanja nezadovoljstva i frustracija, što može navesti osobu da potraži pažnju i podršku drugde.

Ako osoba nije zadovoljna u braku, zbog neslaganja, finansijskih problema ili nedostatka podrške, može potražiti utehu, pažnju, uzbuđenje i zadovoljstvo van braka.

Ovi su samo neki od razloga, a svaka situacija je jedinstvena i kompleksna.

Različita očekivanja

Muškarci imaju svoje tzv. „muške priče”. On smatra da partnerka povremeno treba da ga pusti na miru, da mu ne gleda u telefon i bespotrebno sumnjiči, da ga ne pita često gde ide i kada se vraća.

S druge strane, žene su osetljivije i emotivnije. Ona u partneru traži prijatelja, ljubavnika, saputnika koji voli da sluša njene priče, koji će da ide s njom u šoping, da bude pažljiv, galantan, inteligentan, duhovit, jak i nežan… Lista je baš dugačka.

Borba žudnje i griže savesti

Zavirivanjem u mrežu emocija, ukoliko pojedinci žele da podele svoja iskustva, mogu se otkriti motivi koji stoje iza vanbračnih afera i saznati koliko one mogu biti kompleksne, kao i šta osobu može sačekati ako odluči da se upusti u takvu avanturu. Često se ispostavi da se osim prijatnih osećanja i uzbuđenja, javlja i osećaj krivice, kao i razne neizbežne posledice zbog uključivanja u nezakonite veze.

Često se dešava da se žene u zrelim godinama bore sa tugom i željom za povezivanjem i tako se lako nađu u zabranjenoj aferi sa nekim ko im prija, posvećuje pažnju, razume, ali se istovremeno suočavaju sa intenzivnim emocijama i razornim posledicama zabranjenih želja.

Muškarac je zagrlio ženu, ali ona krišom iza njegovih leđa gleda u mobilni telefon.

S druge strane, muškarci u profesionalnom svetu, naročito oni koji se bliže četrdesetoj, kada se pritisci gomilaju i u njihovom profesionalnom i u privatnom životu, pronalaze utehu u npr. naručju koleginice, razarajući niti braka dok traže povezanost i razumevanje usled turbulencija.

U afere ulaze zbog intimnosti, uzbuđenja…

Iskustvo jedne mlade žene, grafičke dizajnerke, bilo je takvo da se upuštala u afere sa oženjenim muškarcima, suočavajući se sa sopstvenim željama za intimnošću i posledicama svojih postupaka. Borila se sa osećanjem krivice, naročito zbog posledica koje su njeni postupci imali na one koji su uključeni u takve scenarije, kao i zbog saznanja da je samo deo nečije zabave.

Nedavno se opet našla u vezi sa „zauzetim” kolegom, uz to i verenim i opet se našla u vrtlogu krivice i žudnje, dok racionalno teži izvlačenju iz situacije, u kojoj će ona, najverovatnije, opet biti gubitnik…

Žena sedi ya kompjuterom, dok joj je kolega prišao s leđa i stavio ruke na ramena. Ona deluje iznenađeno.

Bankarka Sofija (41) bori se sa monotonijom života u dugoj vezi i, privučena uzbuđenjem i strašću, započela je aferu sa bliskim prijateljem. Ona plovi kroz zamršena i složena osećanja želje i lojalnosti, dok nastavlja aferu jer je čini jako srećnom.

Kako izgleda kada partneri ostaju u braku iako više nema osećanja, priča je jedne žene u četrdesetim godinama. Ima dvoje dece i nikada nije imala izvanredan seksualni život – ona i muž nisu imali iste seksualne želje ili potrebe. Kaže da je on uvek želeo mnogo više od nje kada je o seksu reč. Bilo joj je lakše da pristane i ispuni njegove želje, nego da objašnjava zašto to ne želi, odnosno šta ona želi.

Tužna žena koja plače.

U svojim dvadesetim godinama prošla je kroz fazu potrebe da bude privlačna drugim muškarcima da bi se osećala vredno, dok je suprug pred njom flertovao s drugim ženama i govorio da je paranoična ako to misli, a njoj je to narušavalo samopouzdanje. „To mi je bilo jako bolno i to je dosta narušilo moje samopouzdanje”, ispričala je ona.

Međutim, pomenuta iskustva su uticala na nju i shvatila je da može i ona tako da se ponaša. Prvo je samo želela da se oseća poželjnom, ali onda je to preraslo u nešto više.

Prva afera završena je nakon četiri godine, kada je njen ljubavnik odlučio da želi da bude sam, a ona to nikako nije prebolela. 

Sada je potpuno ravnodušna prema svom suprugu. Ne misli o njemu, ne nedostaje joj kad je daleko, i ne žudi da ga vidi kad nije s njim.

Ove intimne priče nude uvid u složene emocije i motivacije koje pokreću pojedince da traže povezanost i ispunjenje izvan granica konvencionalnih veza. Od uzbuđenja novootkrivene strasti do tereta krivice i kajanja, svaka nova priča osvetljava složenost ljudske želje i univerzalnu potragu za ljubavlju i razumevanjem.