Bouns ili kako je kul biti pametan

Keti Rajks je fascinantna osoba, baš kao i njena popularna  junakinja dr Brenan, strastveni forenzički antropolog, spisateljica i majka, koja govori francuski i voli crveno vino

Za posao kojim se bavi, akreditovano je samo 100 ljudi u svetu. Da bi ga popularisala, sela je i napisala roman. „Ništa nisam znala o pisanju”, kaže ona, „ali sam mislila ovako: nosiću rukopis kod 50 izdavača i svaki će mi, kad me odbije, staviti neku primedbu, na osnovu koje ću ja popraviti knjigu”. Međutim, već prvi izdavač je prihvatio sa oduševljenjem. Lik forenzičkog antropologa Temperans Temp Brenan, zvane Bouns (kosti), odmah je osvojio publiku.

Rano je doktorirala, a potom zaradila i sertifikat Američkog odbora za forenzičku antropologiju

Od tada, Keti Rajks piše svake godine po jednu knjigu i sa najnovijom, ovogodišnjom, ukupno ih je 19. Od 2005, priče o Bouns (igra je Emili Dešanel), njenoj ekipi iz Smitsonijan laboratorije i, naravno, agentu Butu (Dejvid Borijanaz), Foks televizija pretočila je u seriju, na čijem scenariju već jedanaest sezona Keti radi zajedno sa svojom ćerkom Keri. Keti obavezno ide na snimanja, gde ima svoju obeleženu stolicu. Pažljivo kontroliše da glumci ne naprave neku grešku, jer scenario je zasnovan na potpuno tačnim naučnim činjenicama i pun je komplikovanih latinskih naziva za kosti i druge delove tela, naziva hemijskih jedinjenja i predmeta iz najsavremenijih laboratorija.

Radila je na identifikaciji žrtava 11. septembra

Keti Rajks rano je doktorirala, a potom zaradila i sertifikat Američkog odbora za forenzičku antropologiju. Predavala je na Univerzitetu Severne Karoline, a onda je pozvana u prestižnu laboratoriju u Kvebeku, u obližnjoj Kanadi, tako da je godinama putovala između Šefilda i Kvebeka.

Kad su je pitali kako je sve to stizala, ona je odgovorila kako je navikla da uvek radi „u dva miljea, koji se međusobno dopunjavaju”. Prvo je bila profesor i majka (ima troje dece, udala se veoma mlada), potom je bila profesor i forenzički konsultant, a onda forenzički konsultant i pisac. Osim ovoga, Keti Rajks je radila i kao konsultant FBI-ja i vojnih snaga SAD. Kao međunarodni ekspert radila je na identifikaciji žrtava genocida u Ruandi, žrtava ratova u Koreji i nastradalih u rušenju kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Slučajevi koji se istražuju u romanima i u seriji uzeti su iz profesionalnog iskustva, ali promenjena su imena i detalji, iz etičkih i zakonskih razloga

Bouns i njena ekipa iz tv Smitsonijan laboratorije © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Takođe, Keti posle izlaska svake svoje knjige ima niz promocija. U jednom razgovoru čitaoci su je pitali da li devetogodišnja devojčica treba da čita njene knjige o Bouns. Tada je shvatila da bi bilo dobro deci ponuditi popularizaciju nauke, pokazati im da je kul biti pametan. Naročito joj je bilo važno da devojčicama pokaže kako je nauka za njih prirodno mesto. Zato se sa svojim sinom Brendonom upustila u zajedničko pisanje serijala pod naslovom Viral. U njemu je glavna junakinja četrnaestogodišnja Tori, kojoj je dr Brenan iz Bouns serijala baba-tetka. Taj serijal već ima nekoliko nastavaka. Brendon živi na sedam minuta od majke, pa im nije teško da usklade vreme. Podele šta ko radi, ali na kraju ona daje završnu reč, dok se sin žali da „uništava njegovu umetnost.”

Unuk joj je napravio puža od plastelina

Iako je lik forenzičkog antropologa Temperans Brenan gradila na osnovu svojih iskustava, brojne su i razlike. „Obe smo forenzički antropolozi i obe pišemo knjige. Obe smo majke, govorimo francuski i volimo crveno vino”, kaže Keti. Ipak, dodaje da ona nije tako asocijalna kao Temp na početku serijala, da ona nikada nije nosila pištolj i ne zna džudo kao njena junakinja. Zajednička im je strast sa kojom obavljaju svoj posao. Slučajevi koji se istražuju u romanima i u seriji uzeti su iz profesionalnog iskustva Keti Rajks, ali akterima su promenjena imena i detalji, iz etičkih i zakonskih razloga.

Prinuđena da zbog pandemije odloži niz zakazanih promocija novog romana, Keti je za svoje čitaoce napravila video-snimak u kome je prikazala svoju radnu sobu

Keti, koja je veoma mladolikog izgleda, danas ima 70 godina i više ne predaje, ali i dalje mnogo radi. Prinuđena da zbog pandemije odloži niz zakazanih promocija novog romana Zavera kostiju (The Conspiracy of Bones), Keti je za svoje čitaoce napravila video-snimak u kome je prikazala svoju radnu sobu. Iznad kompjutera su uramljene tri diplome, master, doktorska i sertifikat za forenzičkog antropologa.

Iznad polica su naslovne strane njenih 19 knjiga i nagrade. Na zidu je beli orman sa stručnom literaturom, a na dve providne police ispod prozora razvrstava knjige na pročitane i nepročitane. Tu je i puž od plastelina koji joj je napravio trogodišnji unuk i šarena žirafa koja je podseća na putovanja na koja tradicionalno, jednom godišnje, ide sa decom i unucima.