Žena našminkana kao Indijka

Bolivud ili letnja make-up inspiracija Indijom

Zbog korišćenja parea, velikih marama koje obično vezujemo preko kupaćih kostima, uvek pomislim na Indiju. Uz jarke boje, malo zlatne u vezu ili nakitu, pareo može da nam zameni sari

Preplanuli ten inspiriše me na šminku koju koriste različite kulture. Zbog korišćenja parea, velikih marama koje obično vezujemo na razne načine preko kupaćih kostima, uvek pomislim na Indiju. Uz jarke boje, malo zlatne u vezu ili nakitu, pareo može da nam zameni sari.

Čak i kad se ne obučemo potpuno po pravilima, možemo primeniti stil šminkanja zvezda Bolivuda. One stavljaju prilično debeo sloj tena, uvek mat, koji možete da izbegnete ako vam je koža ujednačena i preplanula. Kompletna šminka mora biti mat, sijaju se samo usne od masnoće karmina.

I za ajlajner i za trepavice važi – što više i što veće

Ipak, najbitniji je ajlajner. Izvucite dugačku liniju, produžite je malo u unutarnjem uglu prema nosu, a posebno naglasite spoljne krajeve. Postepeno pojačavajte i podebljavajte liniju, tako ćete samo malo brisati ako slučajno pogrešite. Tanju liniju ajlajnera izvlačite sa donje strane oka; na krajevima je možete crtati tako da se ne spaja sa gornjom linijom, već da je prati – tako dobijamo dupli kraj.

Pravilo je dapravila ne postoje! U odnosu na oblik oka i u zavisnosti od toga koliko jaku šminku želimo, možemo izvlačiti bilo koju varijantu iscrtavanja očiju – što upečljativije, to bolje.

Na kapke stavljamo senku, uglavnom zemljanih boja (npr. braon, narandžasta…), takođe mat, nikako sedefastu. Potrebno je lepo razmazati senku na donji deo kapka i osenčiti prevoj. Nakon izvlačenja ajlajnera nanesite maskaru u nekoliko slojeva. I za ajlajner i za trepavice važi – što više i što veće! Dodajte veštačke trepavice, pobrinite se da se lepo uklope sa ajlajnerom i vašim trepavicama.

Ako želite da vam oči izgledaju veće, nanesite belu ili bež olovku sa unutrašnje ivice, a ako hoćete jači i tamniji izgled, možete isto mesto obojiti kajalom.

Ako ste na kapcima koristile sveže, zemljane boje, onda i na obrazima i ustima pratite slične tonove

Na obraze nanesite rumenilo sveže narandžaste boje. Ako ste na kapcima koristile sveže, zemljane boje, onda i na obrazima i ustima pratite slične tonove. Karmin može biti crven, ali mislim da se uz pomenute tonove senki i rumenila lepo kombinuje crvena sa daškom narandžaste, koralna nijansa.

Narandžasta boja se lepo slaže uz preplanuli ten i dodaje svežinu preplanulom licu. A ima i retro izgled. Naravno, možete slobodno odabrati neku drugu kombinaciju boja i drugačiji oblik ajlajnera, ali sjajna zalizana kosa, mnogo nakita i odeća jarkih boja pomoći će da upotpunite izgled.

Možda organizujete čak i neki ples a la Bollywood.