Blagotvorni mistovi prijaju koži ispod maske

Mistovi su najčešće umirujući rastvori biljnih supstanci ili mineralnih voda, obogaćeni magnezijumom i cinkom. Od biljnih ekstrakta najčešće sadrže kamilicu, aloju, ružu, magnoliju, posebne vrste kaktusa, tamarindusa…

Tokom vrelih letnjih dana, ako ste našminkani ili ste „prekriveni” omiljenom kremom, a uz to nosite i zaštitnu masku, vašoj koži biće potrebno dodatno osveženje.

Nema dileme da su maske za lice neophodne i neizostavne u trenutnoj situaciji, ali i da se usled dugog nošenja mogu javiti neželjeni efekti, poput iritacija koje postaju još izraženije u letnjem periodu, pod uticajem toplote.

„Maskne” (kovanica nastala od reči maske i akne) predstavlja često stanje kože koje se javlja kao posledica iritacije.

Iritacije od maske nastaju kao posedica trenja tkanine o kožu, kao i cirkulacije toplote i vazduha u zoni usana i nosa. To su ujedno i ciljna mesta pojave crvenila, iritacija i nečistoća u toj zoni. Zato je, za one sa osetljivom kožom, veoma bitno da koriste umirujuće preparate koji ovo stanje mogu da ublaže.

Iritacije od maske mogu nastati kao posledica trenja tkanine o kožu, kao i cirkulacije toplote i vazduha u zoni usana i nosa

Rashlađujuće dejstvo

Tu na scenu stupaju mistovi za lice – jedinstveni preparati koji vam svojim rashlađujućim i umirujućim delovanjem otklanjaju ovu nelagodnost. Najčešće su to umrujući rastvori biljnih supstanci ili mineralnih voda obogaćenih magnezijumom i cinkom. Od biljnih ekstrakta, najčešće sadrže kamilicu, aloju, ružu, magnoliju, posebne vrste kaktusa, tamarindusa…

Kod masne kože, nošenje maske često dovodi do pogoršanja stanja u predelu obraza i brade. Vlažna sredina pod maskom je pogodna  podloga za razvoj bakterija, a šminkanje, kao i trenje koje nastaje usled nošenja maske, dodatno komplikuje situaciju.

Zato su navedeni sprejovi za lice, popularni face mistovi idealni preparati koji mogu rešiti ovu iritaciju i ublažiti njene simptome. Potrebno je samo brižljivo izabrati onaj koji će nam odgovarati.

Korišćenje odgovarajućeg mista za lice umnogome može pomoći da se spreči pojava iritacije, umiri već iritirana koža, primarno poveća hidratacija, uz istovremeno blago antiseptičko delovanje.

Povećanje hidratacije reguliše lučenje sebuma i kod mešovitih koža sprečava komplikacije koje maska može dodatno pogoršati

Ako je koža već iritirana, onda treba tražiti umirujuće biljne mistove koji imaju i blago antibakterijsko delovanje, poput onih koji sadrže aloju, kamilicu, žalfiju, aktivni ugalj, ili mineralne mistove. Veoma često ovakvi sprejovi sadrže i antibakterijske ekstakte poput timijana, limuna, mente, aloje… koji sprečavaju razvoj bakterija.

Mogu sadržati i vitamine E i B5, a pH vrednost im je najčešće niža, oko 4,5, da bi se regenerisala bakterijska mikroflora koja štiti kožu od razvoja patogenih bakterija.

Važnost hidratacije

Povećanje hidratacije reguliše lučenje sebuma i kod mešovitih koža sprečava komplikacije koje maska može dodatno pogoršati, pa ovakvi mistovi, koji su hidro boosteri,mogu veoma povoljno delovati u ovim danima.

Ako je koža iritirana, treba tražiti umirujuće biljne mistove koji imaju i blago antibakterijsko delovanje

Oni, pored minerala, treba da sadrže i hijaluronsku kiselinu koja vezuje mnogostruko veću količinu vode od svoje težine i drastično povećava hidrataciju koze.

Za kraj, ove preparate možete nanositi na čisto lice, takođe i preko seruma ili kreme, a veoma su efikasni i kao fiksatori šminke, ako se nanose preko nje.