Biseri

Biseri su stigli i – veliki su, veći, najveći

Nikada nije bio bolji trenutak da se okupate sedefastim sjajem i da pritom obučete svoju najudobniju duksericu i patike. Uživajte u glamuroznoj udobnosti

Na našem podneblju biseri nikada nisu bili u posebnoj milosti iako je oduvek, a posebno u poslednjih stotinak godina, niska bisera za poštovaoce mode bila simbol stila i jednostavne elegancije.

Ako ste verovali u sujeverja koja prate bisere – da donose nesreću na venčanju i predstavljaju suze, da se kupuju samo za sebe, a ne poklanjaju, i da ih treba nositi na sahranama, vreme je da sve ovo zaboravite. Biseri su zabavni i to će ova sezona dokazati.

Elegantni, a u isto vreme prkosni

Na pistama, tokom poslednjih nedelja mode, biseri su bili čest asesoar, ali neretko kombinovan na zabavne i neobične načine uz komade onoga što smo doskora nazivali sportskom odećom. Ono što se promenilo je da je takozvana sportska odeća postala prihvatljiv deo stajlinga za svako doba dana i svaku priliku, a uz takvu odeću često se pojavljuju i veoma skupi komadi nakita.

Ipak, biseri više nisu precenjen i pomalo dosadan dekorativni komad, koji se, nanizan u jedan ili dva reda, krije na dnu bakine kutije sa nakitom, rezervisan samo za posebne prilike. Ne, biseri su ovoga puta veliki i zabavni i jednako na momente elegantni, a u isto vreme prkosni.

Ako ste verovali u sujeverja koja prate bisere, vreme je da ih zaboravite. Biseri su zabavni i to će ova sezona dokazati

Pre nego što zaronite u zabavu sa biserima, prošetajte malo sa nama kroz istoriju ove perle sa dna okeana, da zajedno pokušamo da zaključimo šta je to tako privlačno u ovom sedefastom objektu.

Biseri uz svaki ten i odeću

Biseri su prisutni i predstavljaju simbol elegancije gotovo koliko postoji i ljudska civilizacija. O tome svedoči nakit od bisera pronađen u staroj Kini, zatim čuvena Devojka s bisernom minđušom, sve do Koko Šanel koja je ovom nakitu donela kultni status. Minđuše od slatkovodnih bisera, a posebno od onih sa dna mora, često su viđene na artefaktima koji govore o vladarima i vladarkama kroz istoriju, od Kleopatre do engleske kraljice Elizabete I. Mogli bismo reći da biseri nikada neće izaći iz mode, jer su ih hiljadama godina želeli, a i danas žele, bogati i slavni.

Jedan od ključnih razloga zašto su biseri ostali tako popularni kroz istoriju nesumnjivo je njihova elegancija. Nakit od slatkovodnih bisera nije blistav, već daje otmenu i diskretnu privlačnost onome ko ih nosi.

Biseri nikada neće izaći iz mode, jer su ih hiljadama godina želeli, a i danas žele, bogati i slavni

Biseri mogu nadopuniti gotovo svaki ten ili odeću, što ih čini klasičnom opcijom za ljude sa raznim tonovima kože, stilovima odevanja i mejkapa. Za razliku od dragog kamenja koje sa sobom nosi jače prelamanje svetlosti i varijetete boja, biseri će izgledati sjajno bez obzira na to nosite li ciklama odelo (nezaobilazni komad ove sezone) ili crnu haljinu.

Sve u svemu, postoji mnogo istorije, lepote i ispričanih priča u vezi sa biserima, što ih čini vrlo važnim komadom mode, ali neretko i delom porodičnog nasleđa. Biseri se mogu dopasti širokoj paleti modnih poklonika svojom elegancijom i privlačnošću i čini se da njihova popularnost ne bledi sa vremenom.

Igrajte se perlama

Ako se vratimo na ovu sezonu, ponovo dolazimo do sjaja bisera koji će privući sve one koji se spremaju da ih primene u svojim odevnim kombinacijama, ali ovoga puta imate priliku da se poigrate veličinom svojih perli. Vaši biseri mogu biti zaista neobično veliki i kombinovani uz štras, staklo i metal. Pre svega, trebalo bi da budu zabavni i neobično i neočekivano kombinovani uz dnevne i večernje kombinacije.

Možete poneti i bakine vredne niske koje do sada nisu bile deo vašeg stila i činile su se pomalo pretenciozno uz svakodnevne kombinacije

Najbolje od svega je što možete poneti i one bakine vredne niske o kojima smo pisali na početku teksta, jer do sada nisu bile deo vašeg stila i činile su se pomalo pretenciozno uz vaše svakodnevne kombinacije.

Ipak, najbolje ćete se zabaviti sa biserima koji nisu pravi, jer će vam dozvoliti da se igrate formama i dužinama nizova, a da pritom ne razmišljate o vrednosti onoga što nosite.

Nikada nije bio bolji trenutak da se okupate sedefastim sjajem i da pritom obučete svoju najudobniju duksericu i patike. Uživajte u glamuroznoj udobnosti.