Majka i ćerka razgovarahu na kauču

Diplomatski saveti za ćerkino samopouzdanje

Postoje efikasni načini da ćerku ohrabrimo u komplikovanom traganju za sopstvenim identitetom, naročito kada je nezadovoljna ili nesigurna zbog svog izgleda

Tek što smo počele udobno da se osećamo u svojoj koži, a već ponovo, sa ćerkom tinejdžerkom, prolazimo kroz komplikovano iskustvo samoprihvatanja. Naša mezimica možda je ljuta, nesigurna, ćutljiva, ćudljiva, danas je briznula u plač zbog suknje od tila, juče zbog komentara da je u novim farmerkama „okrugla”. U komplikovanom traganju za sopstvenim identitetom svakako treba da je ohrabrimo, a možda možemo da počnemo od nesnalaženja s novim izgledom.

Nesigurna devojčica uz podršku može da zavoli sve ono što je na njoj nesavršeno i čini je drugačijom

Kad počnu da se pojavljuju obline, tinejdžerki treba glas razuma. Put do samopoštovanja nije lak i možda se ona neće iz prve složiti da je svako telo lepo, ali uz našu podršku može brže da ugleda širu sliku i počne da ističe ono što je privlačno, a zatim i da zavoli sve ono što na njoj nije savršeno, ali je čini jedinstvenom.

Mudra mama

U životu tinejdžerke društvene mreže igraju veliku ulogu i kad nas uključi u svoja modna pretraživanja to je kao da smo upravo dobile orden. Dakle, nije vreme za monolog s visine, ili iz iskustva – da je sve to verovatno retuširano, već za raskrinkavanje zloglasnog body shaming-a – zlonamernih komentara koji dovode do stida, gubljenja samopouzdanja i nekritičkog odnosa prema sopstvenom telu, koji se okončava nakon puberteta.

Tinejdžerka, naravno, želi da se uklopi, pa joj se u ovom trenutku, na primer, dopada šorts bez nogavica koji nose devojke na Instagramu ili top koji otkriva stomak. Krećemo zajedno u kupovinu, čak i ako imamo hiljadu primedbi, jer ona je najzad izašla iz svog sveta i pružila nam mogućnost da uspostavimo most poverenja.

U životu tinejdžerke društvene mreže igraju veliku ulogu i kad nas uključi u svoja modna pretraživanja to je kao da smo upravo dobile orden

Izbegavajte komentar – to nije za tebe. Moda jeste oblik izražavanja, tako da ona na licu mesta može da istražuje i odlučuje šta želi. Mudra mama zna kad kritičko oko nije dobrodošlo, pa ako su izbor i dalje šorts i super kratka majica, treba da pita ćerku da li se udobno i prijatno oseća u tome, da je upozori da to možda nije za svaku priliku. Možda i da pomene da je nekada zanimljiviji stil koji je suprotan vodećem trendu.

Briga o zdravlju

Možda će vrlo brzo i ona sama otkriti da šorts nije dobra ideja, i to je sasvim u redu. Ovakvih otkrića biće uvek. Međutim, ukoliko doživi kritiku u društvu, biće joj od velikog značaja podrška, kako i ubuduće svoje telo i pojavu ne bi gledala tuđim očima. Ako nakon ovog iskustva počne razgovor o tome šta joj se ne dopada na njoj samoj, može da izdvoji i šta joj se sviđa, a mi možemo da istaknemo sve ono što je na njoj lepo i da joj pomognemo da razume da je svako jedinstven.

Kad sledeći put ćerka zatraži pomoć pri izboru odeće, to je eventualno momenat za prenošenje isksutva o krojevima, tkaninama, klasičnim komadima, poput farmerki i košulja, a pre svega o tome kako treba da brine o sebi i svom telu, uključujući ishranu, fizičku aktivnost i negu.