mobilni telefon i srce

Bez mašte, nema flertovanja – ni na zemlji, ni na mreži

Ispuštena marama, pomoć prijatelja ili zatražena mala usluga, samo su deo proverenih, starih tehnika zavođenja. One deluju i danas, jer su zasnovane na psihološkim zakonima

Da bi proverili koliko se promenio način na koji flertujemo, psiholozi su istraživali novine i magazine iz 1958. godine i u njima našli na stotine saveta kako da devojke privuku udvarače i potencijalne muževe. Na spisku je bilo mnogo šašavih saveta, kao što su „prijavite se da budete porotnik na suđenju” ili „stojte na ćošku i pretvarajte se da plačete”.

Oni danas deluju smešno, a verovatno nisu manje blesavo izgledali ni ondašnjim devojkama. Međutim, nekoliko tehnika koje su tada predlagane, uz male adaptacije mogu da se primene i danas.

Uostalom, imajući u vidu broj priručnika koji se pišu na ovu temu i obećavaju uspeh tipa – dobijanje broja telefona i slično, jasno je da i danas mnogima nije lako da otvoreno pokažu interesovanje.

Kad prijatelj probija led

Oko vam se zaustavilo na zanimljivom strancu. Ako mu priđete direktno, može vas, naravno, ignorisati, ili što je još gore – smatrati vas stalkerkom. Tehnika koja bi mogla ovde da se primeni zasniva se na tome da upoznavanje prepustite trećoj osobi.

Saveti za privlačenje udvarača iz prošlog veka, uz male adaptacije, mogu da se primene i danas

Kakve to ima veze sa flertovanjem? Ni ženama, ni muškarcima nije naročito prijatno da na nekom skupu priđu nepoznatoj osobi koja im se dopada. Ali, ako imamo prijatelja, naročito ako je istog pola kao osoba koja nam se dopada, on može da zapodene razgovor. Deluje opuštenije i sprečava da se „targetirana osoba” oseti ugroženo ili napadnuto.

Na mreži, ovu tehniku možemo da iskoristimo tako što će nas zajednički prijatelj, recimo, uključiti u neku grupu u kojoj ćemo imati priliku da skrenemo pažnju na sebe.

Samo hvala nije dovoljna

Danas, naravno, ne idemo na balove i ne ispuštamo čipkane maramice, ako ih uopšte nosimo. Ali, psiholozi sada znaju da je u čovekovoj prirodi da podigne predmet koji je druga osoba ispustila . Ona će to podići i krenuti za nama, ali kad nas sustigne, važno je da kažemo nešto što će otvoriti prostor za komunikaciju.

To su psihološke zakonitosti koje se ni u elektronskoj eri nisu promenile, a uz varijacije mogu se primeniti i na mreži. Naravno, u novoj formi, ali svakako treba upotrebiti signal koji omogućava nenametljiv, ali siguran nastavak komunikacije.

Koristite interesantne reči i one koje nisu izlizane!

Investirajte u nekog

Na istom tragu je i treća tehnika, nazvana po američkom pronalazaču gromobrana Bendžaminu Frenklinu, koji je dugo živeo u Parizu i bio zvezda svih društvenih događaja. Primenjiv je na flertovanje, ali i druge oblike komunikacije. Svakako- zanimljiva anegdota.

Dame su obožavale Frenklina, a među gospodom se našao jedan ljubomoran koji ga je ogovarao. Umesto da se konfrontira, ili da vrati istom merom, Frenklin je svom suparniku poslao pismo u kome ga moli da mu pozajmi jednu veoma retku knjigu iz svoje biblioteke, jer bi mu bila od velike koristi za njegovo istraživanje. Suparnik mu je knjigu poslao poštom, jer je bio polaskan što mu se Frenklin obraća za pomoć.

Bendžamin Frenklin se odmah zahvalio pismom, a kad su se konačno sreli, čovek koji ga nije podnosio ponašao se vrlo prijateljski.

Treba izbegavati pitanja koja dozvoljavaju odgovore da/ne, budite radoznali

Kad u nekoga investiramo, to prevari naš mozak i on počne da misli da nam se ta osoba dopada. Tako se naša dela pretvaraju u naša verovanja.

Prava reč na pravom mestu

Ipak, praktični, konkretni saveti za flertovanje na mreži imaju i neke specifičnosti, a najvažnije je – prava reč na pravom mestu.

Osnova je prijateljska, opuštena komunikacija, a najbolje funkcionišu komplimenti, bilo da ih uzvraćate ili primate. Najcelishodnije je da se ne komentariše izgled, već da se naglasi nečija vrednost kao osobe. To će podvući vaš lični šarm, a svakako doprinosi i stvaranju intimnije atmosfere.

Treba izbegavati pitanja koja dozvoljavaju odgovore da/ne, budite radoznali. Nemojte preterivati sa tekstingom, pisanjem poruka i drugim oblicima tekstualne komunikacije. Onlajn flert mora pored reči da sadrži sliku, trenutno najbolji izbor su aplikacije koje omogućavaju i jedno i drugo.

Psiholozi sada znaju da je u čovekovoj prirodi da podigne predmet koji je druga osoba ispustila, i krene za njom da joj ga vrati

Korisite reči koje prijaju uhu – podaci kažu da su poruke koje su sadržale, na primer, reč divno (adorable ) dobijale 64 procenta više odgovora. Zato koristite interesantne reči i one koje nisu izlizane! Najbolji saveznici za ovu vrstu flertovanja su iskrenost i direktnost, a saveti mogu da vam pomognu da delujete cool.

Uz malo mašte, svi ovi saveti mogu se primeniti i u flertovanju na mreži. Jer, bez mašte, nema flertovanja – ni na zemlji, ni na mreži.

Ipak, na kraju najvažniji je utisak koji ostavljamo oflajn – kada neko podigne onu virtuelnu maramicu koju smo ispustili.