devojka u bermudama

Bermude se vraćaju u punom sjaju

Bermude imaju dugu istoriju, neraskidivo povezanu s načinom na koji su se ženska moda i društvo promenili tokom prošlog veka

Verovatno ste, već tokom letnje kupovine, naslutili trend koji će puni zalet imati tek predstojeće jeseni. Da, nakon mnogo decenija, ponovo se nose bermude. Bermude su, prema definiciji modnih poslenika, kratke pantalone, dužine šest centimetara iznad kolena. Prema današnjim standardima, veoma konzervativan odevni predmet, složićete se. Međutim, istorija ovog dugačkog šortsa nije bila bez kontroverzi i osporavanja. Pokazivanje kolena, pre sto godina, otvaralo je prostor za potencijalne skandale.

Bermude imaju prilično dugu istoriju, a ona je neraskidivo povezana s načinom na koji su se ženska moda i društvo promenili tokom prošlog veka. Evo kako je sve zapravo započelo i lagano promenilo način na koji se oblačimo za leto.

Odeća za letovanje

Prema definiciji modnih poslenika, bermude su kratke pantalone, dužine šest centimetara iznad kolena

Naravno, pre stotinak godina, ljudi baš i nisu mogli obući bermude ili bilo kakve kratke pantalone. Kratke pantalone, i kao deo muške odeće, bile su kontroverzne tokom ranih 1900-ih, a za žene širom sveta bile su potpuno van zakona ili društvenih običaja. Međutim, to nije bilo samo zato što su bile kratke i imale formu muškog odevnog predmeta. „Ako su odevni predmeti tada izazivali bilo kakav skandal, manje bi se govorilo o njihovoj dužini, a više o tome što je to deo kežual odeće; nošenje opuštene odeće u pogrešnom okruženju, moglo je da bude shvaćeno kao skandalozno”, kaže Sara Idacavage, modna istoričarka i predavač na Parsons School of Design i dodaje: „Govorimo o vremenu u kojem se od žene i dalje očekivao izlazak u rukavicama i sa šeširom, tako da bi svaki oblik ležernog izgleda mogao izgledati šokantno u određenim prilikama.”

U većem delu Evrope i Amerike, tokom 19. i početkom 20. veka, kratke pantalone nosili su samo dečaci, dok ne bi dostigli određenu visinu ili zrelost. Kada bi dečaci odrasli, obično oko puberteta, dobili bi svoj prvi par dugih nogavica. To je stvorilo percepciju bermuda kao odevnog predmeta namenjenog samo mladim dečacima. Kako bi izbegli utisak nezrelosti, muškarci nisu nosili kratke pantalone.

U većem delu Evrope i Amerike, u prošlosti su kratke pantalone nosili samo dečaci

Dvadesete i tridesete godine prošlog veka donose promenu u percepciji ovog odevnog predmeta, i za muškarce, ali i za žene. Ipak, nove navike nisu stvorene preko noći. Najpre će ovakva odeća biti prihvatljiva na odmorima i u blizini morske obale, a ostrvo Bermuda darivaće ime kratkim pantalonama.

Ono što je društvo smatralo prihvatljivom ženskom odećom menjalo se, kao i obično, zahvaljujući hrabrim slavnim osobama poput Marlene Ditrih, Ketrin Hepbern i Grete Garbo. Pariska policija je 1933. zamalo uhapsila Marlen Ditrih zbog nošenja muškog odela, a Elenor Ruzvelt postala je prva prva dama koja je formalno nosila pantalone na javnoj funkciji.

Bermuda šop, otvoren u Njujorku 1936. godine, doprineo je slavi i popularizaciji imena ovih kratkih pantalona

Od sportske do večernje odeće

Bermuda šop, koji je 1936. godine otvoren na uglu Medison avenije i 55. ulice u Njujorku, doprineo je slavi i popularizaciji imena ovih kratkih pantalona. Uz odevne predmete koji su evocirali sećanje na tropski odmor, Bermuda radnja bila je poznata po prodaji raznih „vanvremenskih sportskih odela” ili opuštene odeće koja će postati temelj američke mode.

Tokom narednih decenija, uz ovaj trend u odevanju vezuju se odrednice – letnji i safari, da bi svoju punu slavu, kojoj su i mnogi od nas posvedočili, dostigao osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada su pistama širom sveta bermude dominirale u raznim formama i oblicima. Biciklističke, kratke helanke, samo su jedna od verzija bermuda koje će od sportske postati večernja odeća, dok će dizajneri, redom, od Iva Sen Lorana do Lagerfelda, kreirati poslovna odela koja će, pod obavezno, uključivati bermude.

Iako tipičan muški odevni predmet, bermude su jedan od komada odeće koji veoma laskaju ženskoj figuri

Nakon ovog neverovatnog uspeha bermuda, ovaj odevni predmet povukao se na skoro dve decenije. Bio je povremeno prisutan, najčešće kao modno neprivlačan komad odeće starijih turista i uz njega se vezivao pridev koji niko u modnoj industriji preterano ne ceni – praktičan, da bi u poslednje dve sezone doživeo novi, neočekivan uspon.

Ove sezone bermude se vraćaju na velika vrata i vreme je da ih opet, sa zadovoljstvom ponesete, jer iako tipičan muški odevni predmet, ovo je jedan od komada odeće koji veoma laskaju ženskoj figuri.