mobilni telefon

Bauk gubljenja mobilnog telefona – nomofobija

Upravo zato što mobilni telefoni u sebi najčešće sadrže čitavu panoramu naše privatnosti, razvili smo pravu emocionalnu zavisnost. Njihov gubitak je opipljiv doprinos kolekciji stresova

Život u gradu, odnosno udobnom, zatvorenom prostoru, skopčan je sa mnogim blagodetima, ali on isto tako može postati džungla ili pećina koja guta zagubljene sitnice koje život znače.

Danas se o ovom problemu rade popularne studije i mada se čini da je reč o trivijalnim podacima, nema mesta opuštanju. Amerikanci su, recimo, proračunali koliko novca godišnje troše svi oni zajedno (2,7 miljardi dolara), odnosno pojedinačno (50 dolara), da bi zamenili izgubljenu stvarčicu.

Ako reagujete panično kada izgubite telefon, vi ste predstavnik nomofoba

Generalno, najčešće gubimo, nepovratno ili samo privremeno, svemogući daljinski upravljač, na drugom mestu je mobilni telefon, a slede ključevi od kuće ili kola i naočari…

Ipak, najveći šok i paniku izaziva zaturanje ili gubitak mobilnog telefona i svi strašni scenariji koji protutnje kroz glavu na samu pomisao da smo zauvek ostali bez svog dnevnika, poverenika, teftera, ogledala, kataloga naše privatnosti, pa i velikih tajni. A da li postoji naziv za ovu pojavu?

Odgovor je – da!

Gubitak telefona ili gubitak privatnosti

Ako spadate u one koji reaguju na ovaj način, a teško da postoji drugačiji, vi ste predstavnik nomofoba! Zvuči komično da je kovanica nastala od izraza no mobile phone phobia – nomofobija, ali isto tako znamo da ova situacija blagog užasa koji nas parališe – nije izmišljotina.

Najčešće, nepovratno ili samo privremeno, gubimo svemogući daljinski upravljač, na drugom mestu je mobilni telefon, a slede ključevi od kuće ili kola i naočari

Naš haj-tek način života čini nas zavisnim od mobilnih telefona, a stepen panike zavisi od načina na koji smo za njih vezani. Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da 53 odsto vlasnika mobilnih telefona oseća anksioznost kada je bez ove spravice, čak i kada je ona samo prikačena na punjač i može normalno da funkioniše.

A šta se tek dešava kad pipnemo prazan džep, ili otvorimo tašnicu da bismo otkrili da u njoj nema telefona, ili – tipkamo sopstveni broj, ali zvono, odnosno ličnu melodiju (ringtone), ne čujemo nigde u blizini.

Psiholozi smatraju da nije reč o apstraktnom strahu, odnosno fobiji, već da paniku izaziva gubitak sadržaja koji je u telefonu, gde je dnevnički zabeležen naš život iz dana u dan. Naime, upravo zato što telefoni u sebi najčešće sadrže čitavu panoramu naše privatnosti, razvili smo pravu emocionalnu zavisnost.

Drugi aspekt ovog straha je isključivanje sa ličnog profila na društvenim mrežama, a treći je nemogućnost dobijanja pravovremenih inormacija, kako su pokazala istraživanja.

Mobilni telefoni, prema jednoj ranijoj studiji, najčešće se gube između 21 i 02 sata po ponoći. Najčešće se to dešava u vreme praznika, kao i na velikim okupljanjima. Tokom običnih dana, telefon najčešće zaboravljamo u kafiću, baru, restoranu, kancelariji ili – negde u kući.

Zaštita telefona šifrom, otiskom prsta ili putem plaćene aplikacije koja može da pomogne i u pronalaženju izgubljenog mobilnog telefona, mogu se činiti dosadne, ali objektivno – nemaju cenu

Zanimljiv je nedavno objavljen podatak jedne firme koja se bavi poslovima osiguranja mobilnih spravica da muškarci gube telefone dva puta češće nego žene. Njima se to dešava u javnom prevozu dok, prema ovim navodima, žene češće gube telefone na javnim mestima.

Reč je o nebičnom fenomenu, a jedno od ponuđenih objašnjenja je da za muško vođstvo u gubljenju telefona treba okriviti – uske (skinny) farmerke! Žene telefon ipak ne nose u zadnjem džepu, već u torbi, što smanjuje rizik.

Zaštita telefona štiti i naš mir

Takođe, strah od gubitka telefona opravadan je i zato što pošteni nalazači, kako pokazuju saznanja, kada nađu izgubljeni, tuđi mobilni telefon, prvo pregledaju osetljive podatke ili naše naloge.

Zaštita telefona je zato izuzetno važna, ne samo zbog troškova nabavke novog (u proseku je izračunato da je šteta oko 200 dolara, ne računajući vrednost podataka koji su unutra), već i zato što će to pomoći da zadržimo mir.

Muškarci dva puta češće gube mobilne telefone, a jedno neobično tumačenje za to krivi – uske (skinny) pantalone

Šifra, otisak prsta ili plaćene aplikacije koje mogu da pomognu i u pronalaženju mobilnog telefona, mogu se činiti dosadne ali, objektivno – nemaju cenu.

Naime, procenjuje se da gubitak mobilnog telefona spada u velike savremene rizike i opasnosti, koji nanose ne samo materijalnu štetu već izazivaju i ozbiljan stres.