Mirjana Bobić Mojsilović

Barbike

Barbi se vratila na velika vrata.

Nova filmska Barbi je, kažu, malkice i feministkinja – ista seksi glupača koja sad ima i ambicije koje prevazilaze njen roze univerzum, dok je Ken, kao arhetip muškarca, u stvari – niko, aksesoar u beskrajnom lilihip svetu – u roze utopiji od plastike. U međuvremenu, pojavio se i „trudni Ken“, u prodavnicama Barbike su u svim bojama i u svim polnim varijetetima, ali ništa nije dobilo tako moćni propagandni vetar u leđa kao ovaj igrani film.

Holivudski hit, ovih dana izazvao je pravo ludilo. Dominacija roze boje i roze poze u medijima, sreće se apsolutno na svakom koraku u virtuelnom svetu, i svojevrsna postkovid pink lavina sručila se na svet.

Roze haljine, kupaći kostimi, barbi karmini, maskare i čitav asortiman proizvoda u nezapamćenoj reklamnoj kampanji, koja je doprinela da se u prvih nekoliko dana proda preko 60 miliona ovih lutaka, mogu da nas zavaraju. Izgleda to kao neki pokušaj da se na velika vrata u svetu mračnih boja ne samo doda malo vedrine i bezbrižbnosti nego i da se ideja o seksi ženi, lepotici, vrati na scenu.

U trenutku dok se masovno, svim sredstvima, nameću novi polni katehizisi, dok se muškarci pretvaraju u manekenke i u trbušne plesačice, u pobednice u takmičenjima za mis, dok muškarci reklamiraju maskare, karmine, pa čak i sredstva za intimnu higijenu žene, i dok pobeđuju kao novostvorene sportistkinje, dok se, dakle, svim sredstvim negira priroda, logika i zdrava pamet, grmljavina oko roze filma može nekom da zazvuči kao pokušaj Velikog Brata da pruži majušnu ruku pomirenja ženama. „Eto vam Barbi!”

Pa čak i da je ta teza tačna, ona zapravo govori o sumornoj istini – da je ženama, u stvari, odzvonilo.

Ali ništa bolja sudbina nije predviđena ni za muškarce. Ili su s perikama na glavama i silikonima na grudima, ili su plastični Kenovi.

U transdženderizovanom svetu – s tačno podeljenim ulogama, života više neće biti.

Sumorno otkriće upravo mi pada na pamet: plastična hirurgija, u stvari, i nije izmišljena da bi žene učinila lepšim, mlađim i seksualno privlačnijim. Plastična hirurgija (a to je jedna od najbrže rastućih industrija današnjice), realno, poništava prave žene. Pravi, skriveni i dugoročni cilj plastične hirurgije i industrije lepote bio je na potpuno suprotnoj strani.

Njen krajnji cilj bio je da od muškaraca napravi Barbike.