par na balkonu

Balkon-party na balkanski način

Mesta koja su nekada bila rezervisana za cveće, bicikle i sušilice za veš, vrve od života. Možda će, zahvaljujući iskustvu iz pandemije, balkoni od par kvadrata na koje jedva stane stolica, zauvek otići u prošlost

Širom sveta, alternativni prostori koji nas povezuju s prirodom i u kojima bezbedno možemo da komuniciramo s komšijama, rođacima i prijateljima, vrve od života. Iz lođe na trećem spratu oseća se miris lubenice, prekoputa razgovaraju stanari levog i desnog balkona, a s obližnje krovne terase čuje se Vivaldi.

Mesta rezervisana za cveće, bicikle i sušilice za veš potpuno su nas osvojila pre nekoliko meseci, tokom izolacije, postajući naše oaze mira iz kojih smo mogli da vidimo da se napolju, uprkos svemu, ipak odvija neki život.

Terasa za kafu posle karantina

U vreme karantina, balkoni i lođe bili su i mini javni prostor odakle smo mogli da pokažemo solidarnost sa medicinarima

U vreme karantina, balkoni i lođe bili su i mini javni prostor odakle smo mogli da pokažemo solidarnost sa medicinarima, neslaganje sa zdravstvenim merama, ljubav prema umetnosti i sportu, a svedoci smo da je ponegde uspostavljen čak i lanac snabdevanja balkonskom rutom. Po izlasku iz izolacije opet smo za predah i ispijanje kafe ili ručak s prijateljima birali terase.

U svakodnevnoj komunikaciji ne pravimo razliku između terase, balkona i lođe, međutim, u arhitekturi ona je značajna: terasa je ravan prostor – uz zgradu ili na ravnom krovu, balkon je platforma ograđena s tri strane, dok lođa ne izlazi iz ravni zgrade i s tri strane ima (najčešće) zidove.

Iako nema dokaza da su Semiramidini viseći vrtovi postojali, izvesno je da su stari narodi gradili terase, kao i da su u njima uživali antički Grci i Rimljani. Kasniji graditelji ostavili su nam u nasleđe veličanstvene terase, balkone i lođe, poput one na Skupštini grada Beograda ispod koje dočekujemo sportiste, na Bakingemskoj palati sa kojeg mašu upravo venčani prinčevi, pa i one na kojima su počele ili se završile mnoge političke karijere.

Na balkonima su se slavili sportski uspesi, tu su počinjale i završavale se mnoge političke karijere

Inspiracija umetnika

Balkon su, između ostalih, ovekovečili slikar Eduar Mane i pisac Vilijam Šekspir. Upravo zahvaljujući Šekspirovoj tragediji Romeo i Julija, jedan balkon u Veroni posećuju milioni turista, bez obzira na to što Julija na njemu verovatno nikada nije stajala.

Nije svaki balkon Julijin, ali kod nas su u poslednje vreme mnogi osvojili ljubav svojih vlasnika. I bez motivišućeg takmičenje za uređenje „najlepšeg balkona”, većina je ovog leta bila prepuna cveća i dodatnog mobilijara.

Nije svaki balkon Julijin, ali su kod nas u poslednje vreme mnogi osvojili ljubav svojih vlasnika

Balkon-party, tokom koga je u francuskim gradovima ceo komšiluk u dogovoreno vreme ispijao aperitiv, a Italijani se poznatim arijama borili protiv usamljenosti, završen je pre nekoliko meseci. U međuvremenu, oni su, kao i mi, usvojili neke nove navike – sa ulickanih balkona sada često ujutru pozdravljamo komšije, tu ispijamo prvu kafu, a vikendom doručkujemo. Ovaj prostor sada je naš mali salon za čitanje, rekreaciju, razgovor, pa i laki flert.

Balkon je sada postao naš mali salon za čitanje, rekreaciju, razgovor, pa i laki flert

Dok dišemo punim plućima, ostaje nam nada da su kroz slična iskustva prošli urbanisti, te da će balkoni od par kvadrata na koje jedva stane stolica, zauvek otići u prošlost.