balerina

Balet kao modna inspiracija

Ove godine našu pažnju privukla je kolekcija Rej Kavakubo za brend Comme des Garcons. Spajajući slojeve tila, ona kreira kolekciju Pejzaž senki

Zahvaljujući međusobnoj ljubavi prema lepoti, eleganciji i prezentaciji, moda i balet već dugo nam deluju kao savršeni partneri. Ipak, sve do početka 20. veka ova ljubav je bila izrazito jednostrana.

Danas, kada balerine doživljavamo kao oličenje stila i elegancije, mnogima je teško da zamisle Pariz sa Degaovih slika, na prelasku iz 19. u 20. vek. Iako je Dega bio opčinjen ovim damama sa one strane građanskog morala, one nisu bile poželjna slika uglednih krugova toga doba. Tek ranih 1930-ih, kada je baletomanija zavladala Evropom, modni krugovi su dozvolili da na njih utiče ova umetnost koja je naglo dobijala na popularnosti.

Zahvaljujući međusobnoj ljubavi prema lepoti, eleganciji i prezentaciji, moda i balet već dugo nam deluju kao savršeni partneri

Ples aristokrata

Može vas iznenaditi da su ovu umetničku formu, koja je imala tako značajan uticaj na žensku modu, izvorno gotovo isključivo izvodili muškarci, pripadnici aristokratije, koji su plesali u složenim adaptacijama dvorske odeće. Tek kad se balet ustanovio kao profesija i stekao popularnost tokom 18. i početkom 19. veka, počeće dominacija žena na ovom polju.

Iako su tokom tog perioda kostimi usko odražavali savremenu žensku modu, dodatno su prilagođavani kako bi omogućili slobodu kretanja i dozvolili publici da cene izvedbu plesača. Ove izmene često su podrazumevale skraćivanje sukanja ili laganije tkanine koje su naglašavale oblik tela, pa je stvoren javni konsenzus da se pristojna i ugledna ženska osoba nikada neće javno pojaviti u ovakvoj odeći. To je baletsku uniformu automatski stavilo na marginu društva.

Sredinom 1920-ih bilo je već jasno da ljubavna afera između mode i baleta započinje i da neće biti prolaznog karaktera. U to vreme, Žana Lanven će kreirati romantične haljine punih sukanja, uz elegantne plaštove i tunike koje su u to vreme bile u modi. Čak je i čuvena umetnica kroja Madlen Vione prihvatila uticaj baleta, idući tako daleko da je jednu od haljina iz svoje kolekcije jesen/zima 1924/5. nazvala Balerina.

Tek ranih 1930-ih, kada je baletomanija zavladala Evropom, modni krugovi su dozvolili da na njih utiče ova umetnost

Balet će se ubrzo, već 1932, naći i u francuskom izdanju Voga, koji će mu posvetiti osam stranica. U pitanju su bili kostimi koje je osmislio francuski umetnik Kristijan Berar, a realizovala Barbara Karinska. Još značajnije je da je Berar bio mentor mladom Kristijanu Dioru, dizajneru koji je više nego bilo koji drugi povezan s klasičnom modom nadahnutom baletom. Kad je njegov New Look eksplodirao na sceni 1947. godine, bilo je više nego jasno odakle je crpio inspiraciju.

Diorovo jedinstveno razumevanje baleta u trenutku je, kao klijente, privuklo vodeće balerine, a među njima i čuvenu Margo Fontejn. Njegov posleratni stil, koji je podsećao na romantični ideal 19. veka, savršeno je odgovarao njenom elegantnom telu i držanju. Ona će ostati verna Diorovim kreacijama sve do njegove smrti 1952.

Dvosmerna veza

U dekadama koje su usledile pa sve do današnjih dana, veza mode i baleta biće dvosmerna. Jednako koliko su dizajneri inspiraciju nalazili u ovoj umetnosti i balet je puštao kreatore u svoj prostor. Tako će brojna imena visoke mode svoj rukopis ostaviti na kostimima baletskih predstava najvećih pozorišnih scena.

Kristijan Lakroa, Valentino i Viktor i Rolf, samo su neki od onih koji su svoj autentični stil preneli na dizajn baletskih kostima. Njujork siti balet udružio je nove koreografe sa vodećim modnim dizajnerima, poput Iris van Herpen na njihovoj godišnjoj jesenjoj Gala večeri 2012. godine, dok je Balet bečke Državne opere u sezoni 2014/15. započeo saradnju sa Vivijen Vestvud.

Kad je New Look Kristijana Diora eksplodirao 1947. godine, bilo je više nego jasno odakle je crpio inspiraciju

Gotovo da nema modne sezone u kojoj barem neko modno ime ne uvrsti baletski kostim u svoju paletu inspiracija, bez obzira da li trendovi promovišu takav narativ.

Ove godine našu pažnju privukla je kolekcija Rej Kavakubo za brend Comme des Garcons. Spajajući slojeve tila, direktno inspirisane baletskom pačkom, sa strogom edvardijanskom formom kostima, ona kreira kolekciju Pejzaž senki, koja nas zapravo dovodi do onoga što je bio povod za ovaj tekst. Jedan vek nakon što su balet i moda ovekovečili svoju vezu, Comme des Garcons donosi jednako uzbudljivu modnu priču kao što su bile neke na samom početku ovog prijateljstva.

„Usred neprestanog prelivanja raznih stvari, poplave boja, zvukova i informacija, morala sam jedanput udahnuti u jednobojnoj tišini”, rekla je Rej Kavakubo.