Dve žene sa punđama u stilu viktorijanskog doba

Bajke su uvek IN – „zlatokose” viktorijanskog doba

Telo je bilo pokriveno, haljine duge, kragne visoke, tako da su muškarci mogli da se dive jedino licu i kosi. Tako je kosa bila znak ženstvenosti

Da li se sećate bajke Zlatokosa? Zapravo, to je priča koja se bazira na tragičnoj sudbini prelepe Barbare koje je živela u Italiji u 3. veku i koja je kasnije postala Sveta Barbara. Bila je toliko lepa da ju je otac zaključao u toranj, kako bi je sklonio od svih muškaraca.

Taj deo priče braća Grim su iskoristili kao osnov za svoju bajku Zlatokosa. Ali osnovna asocijacija kada pomislite na Zlatokosu jeste izuzetno duga kosa po kojoj se princ popne do nje u toranj. Obe priče su zanimljive i možete ponovo da ih pročitate. Bajke su uvek IN!

Pisci su, takođe, nalazili inspiraciju u ženskoj kosi, koju su opisivali do detalja i opširno


Kraljica Viktorija
Autor portreta Franc Ksaver Vinterhalter, 1843.

Duga kosa kao statusni simbol

Kraljica Viktorija je u Engleskoj preuzela krunu 1837. godine. U dugoj vladavini (1837–1901) bila je svedok ili pokretač mnogih promena. Industrijske, političke, naučne, pa i vojne promene, uglavnom su unapredile državu i ojačale poziciju Engleske u svetu; u tome su im pomogle i brojne kolonije.

Kad je kraljica Viktorija postala udovica, bila je do kraja života u dubokoj žalosti. I taj deo istorije je interesantan – koliko je uticaj kraljičine žalosti uticao na modu i način života u Engleskoj.

Žene iz srednje i više klase često su puštale kosu do poda, pa i duže, kao znak prestiža

Ali ovo je priča o „zlatokosama”. Duga kosa bila je statusni simbol. Higijenski uslovi nisu bili na zavidnom nivou i duga kosa je značila da ste imali bar osnovne uslove za život. Siromašnije žene su skraćivale svoju kosu, zbog raznih bolesti i loše higijene. U svakom slučaju, njihovu kosu pokrivali su šeširi. Zato su žene srednje i više klase puštale svoju kosu, često do poda, a i duže.

Devojčice su nosile polupuštenu kosu ili upletenu u pletenice, ali u pubertetu su počinjale da je puštaju i nose skupljenu u punđu.

Raskošne, ženstvene punđe u specijalnim prilikama ukrašavale su se perjem ili drugim ukrasima

Kosa određuje karakter

Društvene norme bile su prilično stroge. Telo je bilo pokriveno, haljine duge, kragne visoke, tako da su muškarci mogli da se dive jedino licu i kosi. Tako je kosa bila znak ženstvenosti. Pisci su, takođe, nalazili inspiraciju u ženskoj kosi, koju su opisivali do detalja i opširno. Čak su prema kosi ženama određivali karakter. One sa ravnom kosom navodno su bile oštrije, a one sa gustom kovrdžavom kosom – strastvene.

Većina žena je pratila stroge moralne norme i uglavnom bi im vešta posluga pravila divne punđe koje su se u specijalnim prilikama ukrašavale perjem ili drugim ukrasima.

Većina žena je pratila stroge moralne norme i u glavnom bi im vešta posluga pravila divne punđe

Kad vam treba ideja za punđu, pogledajte slike frizura iz viktorijanskog doba. Možda će vam biti potreban i neki umetak kako biste postigli sličnost, ali svakako vredi.

Neke od ovih punđi su prava remek-dela.