Kolaž za kolumnu Pisma Lady Bo

Armija mađioničara

Armija mađioničara

Srbija ima prave mađioničarke i mađioničare. Kakav onaj belosvetski Dejvid Koperfild. Hudini im nije ravan.

Prošle i ove godine poželela sam da moje fizičko telo stiče iskustva bivstvovanja u bolnicama, na raznoraznim pregledima, operacijama i terapijama potpuno različitim jedna od druge, da kad me neko pita šta mi je, biram da ne ulazim u objašnjavanje koje postaje neshvatljivo u drugom minutu, da ne spominjem da ni sama ne znam šta se dešava. Odmaram se malo od svega. Vreme je.

Primećujem, upadljivo je da su u prostorijama gde sa pacijentima rade medicinske sestre  uvek nasmejani ljudi, pa tako svedočim 30-minutnom smejanju dok sam na fizikalnoj terapiji, gde sestre rukovode rasporedom pacijenata i koordinacijom uputa. Milion papira, deset doktora, stotine pacijenata, zakaži, otkaži, osmehuj se, pomazi uplakanu bebu, izbezumljenu majku, namrštenog oca spremnog za jutarnju svađu, došla je i baka da pomogne ćerki, korona nema veze, guramo se jer su u pitanju životi naših najmilijih. Doktora je malo i ovako i onako, dežuraju, rastežu ih drugovi iz zavičaja da prime brata, kuma i komšiju. Onda sledi pritisak ženinih, taštinih, studentskih poznanika, a da ne pominjemo kolege, direktore, partije i estradne zvezde koje žele preko reda, oči u oči pregled, gde doktoru treba da bude čast da ih leči.

Tu stupa na scenu armija mađioničara, tj. medicinskog pomoćnog osoblja, koji žongliraju između lekara i pacijenata kojima je svoja muka, mala ili velika, najvažnija na ovom svetu.

Oni svakog dana aktivno praktikuju psihologiju, psihijatriju, matematiku, kvantnu fiziku, astrofiziku, dobrotu, razumevanje, čitanje misli, i drže bolnice i medicinske ustanove živima i humanima

Pevaju bakama dok vade krv, teše, bodre, čestitaju, tapšu po ramenu. Pobedili su strah. Genijalci alhemičari.

Život je pobedio.

U to ime, naučila sam da kuvam indijsko jelo piletina sa puterom , pa nek nam je nazdravlje.

Još nema reči na jeziku mom, a ti Gospode, gle, već znaš sve – Psalam 139.

Ako se slažete, može Šostakovič i Drugi valcer, danas.