Anet Bening i Voren Biti

Anet Bening i Voren Biti: dugovečan brak moguć i u Holivudu

Naravno da on voli žene, zašto ne bi, kaže ona. Trebalo mi je deset minuta da se zaljubim u nju, kaže on

Zagazili su u 30. godinu braka, imaju blistave holivudske karijere i četvoro dece, a žive u Los Anđelesu koji baš i nije neko mesto da se sačuva porodično gnezdo. I zaista, kad su Voren Biti i Anet Bening počeli vezu posle upoznavanja na snimanju filma Bagzi (1992), niko to nije baš ozbiljno shvatao.

Režiser filma se samo nasmejao kad mu se Voren poverio: „Želim da se oženim njome.” Njeni prijatelji i porodica bili su očajni. „Da li si svesna šta radiš”, pitali su je.

Režiser filma Bagzi samo se nasmejao kad mu se Voren poverio: „Želim da se oženim njome”

Do tada, Voren Biti koji je zasijao ulogom u filmu Sjaj u travi, za kojim su sledili Boni i Klajd, Nebo može da sačeka i drugi hitovi, važio je za jednog od najvećih holivudskih zavodnika. Jedan njegov biograf izračunao je da je do tada spavao sa 12 775 žena.

Voren je kasnije tvrdio da je to nemoguće, jer bi to značilo da je od svoje 20. godine svakoga dana spavao s drugom ženom, nekih dana i sa više njih i da ni sa jednom nije spavao ni dva puta, a to ipak nije realno. Lista žena s kojima je bio u vezi počinje sa Džoan Kolins, Natali Vud, Dajanom Kiton i nastavlja se desetinama drugih glamuroznih lepotica.

U trenutku kad mu je Anet Bening privukla pažnju Voren je bio u vezi sa Madonom, s kojom je zajedno igrao u komediji Dik Trejsi.

Anetini prijatelji i porodica bili su očajni. „Da li si svesna šta radiš”, pitali su je

Kathy Hutchins © / Shutterstock.com

Nije izbegavao brak, izbegavao je razvod

Kad je Voren prvi put pozvao Anet na sastanak, ona mu je rekla da ne može pošto leti za Njujork, jer njen bivši muž ima problema i treba mu pomoć. „Bio sam impresioniran takvim ponašanjem”, kaže Voren. Upoznali su se tek sledeće godine i zaljubili na prvi pogled, mada je, dok su radili – sve ostalo platonski. Kasnije su Anetinu mamu pitali kako je to njena ćerka uspela da ukroti najvećeg holivudskog zavodnika, i ona je objasnila: „On se zaljubio u nju jer se ona nije ponašala kao glumica.”

„Trebalo mi je deset minuta da se zaljubim u nju”, seća se danas Voren i objašnjava da je ostao neženja do svoje 53. godine „ne zato što je pokušavao da izbegne brak, već zato što je pokušavao da izbegne razvod”.

Dvadeset dve godine mlađa Anet kaže da nije imala predrasude u vezi sa Vorenom: „Naravno da on voli žene. Zašto ne bi. Pored njega se žena dobro oseća. Ja se pored njega osećam dobro.”

U trenutku kad mu je Anet Bening privukla pažnju Voren je bio u vezi sa Madonom

lev radin © / Shutterstock.com

Ipak, njihovom braku nisu davali velike šanse. Venčali su se na privatnoj ceremoniji u martu 1992. kad je njihovo prvo dete Ketlin već bila rođena, pa im je ona bila kuma na venčanju. Za sve ove godine, samo jednom su se javile sumnje da je moguć razvod. Bilo je to 2010. godine, kad je Anet Bening promovisala film Klinci su u redu. Tada je novinarima skrenuta pažnja da ne postavljaju pitanja o Bitiju ili njihovo četvoro dece.

On je revolucionar, on je moj heroj

Odakle pada ta senka na ovaj porodični raj, pitali su se znatiželjni. Tek kasnije se saznalo da su se roditelji sukobili oko stava prema želji njihovog najstarijeg deteta da izvrši hiruršku operaciju promene pola. Da bi se situacija razjasnila, Voren je dao intervju za Veniti fer, u kome je o Ketlin, koja se sada zove Stiven Ajra, rekao: „On je revolucionar, genije, moj heroj, kao i sva moja deca.”

Voren se temom revolucije bavio u filmu Crveni (1981), koji je producirao, režirao, bio koautor scenarija i glumio lik američkog novinara koji se zatekao u Rusiji u vreme Oktobarske revolucije. Osvojio je Oskara za režiju, a bio nominovan u sve četiri kategorije.

Prvi put posle 1994. zajedno su igrali u filmu Pravila ne važe iz 2016.

Tinseltown © / Shutterstock.com

To mu se dogodilo još jednom, za Nebo može da sačeka, po čemu je do sada jedinstven u istoriji Oskara. Jedini autor koji je takođe nominovan za doprinos u četiri kategorije za isti film bio je Orson Vels, ali njemu se to dogodilo samo jednom.

Od početka karijere Voren javno ispoljava levičarske političke stavove, a aktivno je učestvovao u Kenedijevoj predizbornoj kampanji.

Naše karijere nisu takmičenje

Dok je Voren u mladosti bio nadareni fudbaler, koji se glumi okrenuo pod uticajem svoje tri godine starije sestre Širli Maklejn, Anet Bening je karijeru počela kao pozorišna glumica na Brodveju. Tek kad je u 30. dobila Toni nagradu, otvorila su joj se vrata Holivuda.

Posle venčanja, Voren je imao 15 godina željenog usporavanja u karijeri, a Anet je igrala, kako sama kaže „u filmovima koji su se sviđali kritici”. Ipak, ni publika nije bila ravnodušna prema njenim ulogama u filmovima Opsada, Američka lepota, Biti Džulija. a posebno je briljirala u ulozi žene šefa države u filmu Američki predsednik. Prvi put posle 1994. zajedno su igrali u filmu Pravila ne važe iz 2016.

„Nikada nisam shvatala naše karijere kao takmičenje. Voren ništa nikome ne mora da dokazuje, a ja sam se ograničila na prosečno jedan film godišnje od kad sam se udala”, kaže Anet.

Pošto su deca sad odrasla i ne žive s njima, ona i Voren su se suočili sa praznim gnezdom, ali su odlučili da to konstruktivno iskoriste i urade ono što nisu dok je briga o deci bila na prvom mestu. Tako je Anet posle duge pauze rešila da se vrati svojoj prvoj ljubavi – pozorištu.

Na Brodveju je radila predstavu Svi moji sinovi Artura Milera i ponovo bila nominovana za Toni nagradu. Zbog predstave je više vremena provodila u Njujorku, iako je njihov porodični dom na drugoj obali kontinenta, u Los Anđelesu. Ta kuća im je u zemljotresu iz 1994. ozbiljno oštećena, ali su je oni obnovili i ostali tu.

„Sada imamo više vremena za sebe”, kaže Anet o njihovoj novoj fazi roditeljstva. „Kao roditelj, sve vreme odgajaš decu sa željom da ih zaštitiš, da ne iskuse bol. Ali shvatila sam koliko smo nemoćni kao roditelji. Naše je da uradimo što možemo, da ih volimo i pomognemo, ali ono kroz šta prođu sami daje im dostojanstvo.”