Ananas – odlično voće za jela od mesa

Aromatično tropsko voće, čiji plod podseća na šišarku, poznato je u kulinarstvu kao omekšivač mesa, a 100 grama ploda ima samo 50 kalorija

Ananas je poreklom iz Južne Amerike, a danas se gaji širom sveta u tropskim predelima, uključujući i Australiju. Latinski naziv mu je Ananas comosus, a reč ananas potiče od južnoameričke reči nanas koja znači odlično voće. Inače, na engleskom se zove pineapplepine znači bor, jer plod ananasa podseća na šišarku bora. Kada cveta, biljka daje oko 200 cvetova koji se udružuju i daju plod ananasa.

Posle branja, ananas više ne sazreva, a prilikom kupovine treba birati aromatičan i težak plod sa zelenim listovima

Visok sadržaj mangana

Sto grama ananasa sadrži 50 kalorija, 80 odsto vode, 13 odsto ugljenih hidrata – od toga 10 grama šećera, 1,5 odsto vlakana, 0,5 odsto proteina, 50 miligrama vitamina C i manje količine drugih vitamina.

Ananas ima vrlo male količine minerala, ali ima visok sadržaj mangana. Mangan igra bitnu ulogu u raznim enzimskim reakcijama u organizmu, npr. u iskorišćavanju cinka, vitamina B1, vitamina E i gvožđa. Važan je i za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema, kao i za regulisanje holesterola i šećera u krvi, a utiče i na zdravlje kože.

Svež ananas sadrži bromelain, enzim koji je sličan papainu kod papaje, koji razlaže proteine, pa je u kulinarstvu poznat i kao omekšivač mesa. Pomaže kod varenja, naročito kod starijih ljudi. Bromelain pospešuje rast korisnih bakterija u digestivnom traktu, kao što su bifidobakterija i lactobacillus.

Kada se koristi u desertima sa želatinom, ananas treba da se skuva da bi se bromelain razgradio, u suprotnom želatin se ne bi stegao

Ananas ima antioksidativno i antiupalno dejstvo. Bromelain je specifičan COX-2 inhibitor – reč je o enzimu koji je odgovoran za razna zapaljenja i bol; bromelain zato predstavlja prirodnu alternativu lekovima protiv bolova koji mogu imati puno kontraindikacija.

Osim što umanjuje bol, bromelain ublažava i nadutost. Preliminarna istraživanja ukazuju da smanjuje rizik od formiranja krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani ili moždani udar. Takođe, koristi se kod bronhitisa i sinusitisa, kao i za smanjenje simptoma alergije.

Manji plodovi slađi

Istraživanja su pokazala da primena bromelaina pre operacija utiče na brži oporavak, jer smanjuje zapaljenske procese i otoke. Bromelain u kremama pospešuje zarastanje rana i povoljno deluje protiv otoka, artritisa i sportskih povreda. Međutim, kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Kada ga kupujemo, treba da izaberemo onaj koji ima aromu i žutu unutrašnjost

Posle branja, ananas više ne sazreva. Kada ga kupujemo, treba da izaberemo onaj koji ima aromu i žutu unutrašnjost. Braon delovi ukazuju da je počeo da truli. Treba da bude težak i da ima zelene listove. Manji plodovi sa jarko žutom unutrašnjošću su slađi.

Ananas ima slatkasto-kiselkast ukus i divnu aromu. Može se dodavati u salate, peći sa morskim plodovima i mesom. Kada se termički obradi, postaje mekši, jer se razgrađuje celuloza koju sadrži. Kada se koristi u desertima sa želatinom, treba prvo da se skuva ili da se koristi konzervisan, da bismo bili sigurni da se bromelain razgradio. U suprotnom, želatin se ne bi stegao. Ananas se često konzerviše u sirupu koji je veoma kaloričan. Konzervisanje razgrađuje bromelain, ali ne uništava vitamin C.