zenske noge

Amor na poslu: umetnici flerta i amateri

Sa kolegama delimo sto, ponekad i diplomu i uvek imamo pregršt tema za razgovor. Iz te intenzivne saradnje nekada se rodi intimnost koja izlazi iz profesionalnih okvira

Mnogi romantični susreti za ceo život ili kratki „izleti” koji se pamte do kraja života – počeli su na radnom mestu, ali laki flert s kolegama izgubio je sjaj nakon slučajeva seksualnog uznemiravanja na poslu.

Odgovor na pitanje da li je danas svaki pokušaj koketiranja na poslu hazardna igra, i kako bi uopšte trebalo da izgleda komunikacija s kolegama, nije jednoznačan i ne zavisi samo od poslovne kulture.

Mnogi romantični susreti za ceo život ili kratki „izleti” koji se pamte do kraja života – počeli su na radnom mestu

Šef nije u kombinaciji

U francuskom maniru, Žak možda može da kaže koleginici kako zanosno miriše, dok bi Australijanac zbog toga verovatno ostao bez posla.

U Sjedinjenim Američkim Državama firme obeshrabruju romanse na radnom mestu, a prema jednom istraživanju, na primer, samo 16 odsto ispitanika u SAD ocenilo je da od flertovanja na poslu nema štete, za razliku od četvrtine Britanaca.

Većina Amerikanaca i Britanaca smatra da su psovke i sarkazam na radnom mestu nedopustivi, dok su Britanci duplo tolerantniji prema tračevima od Amerikanaca.

Koketiranje na radnom mestu izgubilo je sjaj nakon slučajeva seksualnog uznemiravanja na poslu

Sa kolegama rešavamo poslovne izazove, delimo sto, ponekad i diplomu, u pauzama odlazimo na kafu i uvek imamo pregršt tema za razgovor. Iz te intenzivne saradnje nekad se rodi intimnost koja izlazi iz profesionalnih okvira, pa je svaki četvrti Švajcarac, navodno, imao ljubavnu vezu na poslu, kao i trećina muškaraca i žena u Francuskoj.

Iako se od Evropljana ne očekuje da obaveste službu za ljudske resurse kad izlaze s kolegama, postoji nekoliko malih pravila koketiranja na poslu da bi sve bilo savršeno. Prvo načelo je da se sa šefom ili šeficom nikada ne koketira.

S druge strane, laki flert s kolegom na sličnom hijerarhijskom položaju u firmi može radni dan da učini manje monotonim, a da se pritom ne pređe okvir profesionalnog odnosa.

Bez dodira i seksualnih aluzija

U bezbednoj zoni smo kada razgovaramo o hobijima i planovima za vikend ili odmor. Poziv na kafu, pa i ručak, nije greška sve dok je posao prioritet. Smeh je možda najnenametljiviji način koketiranja, dok su seksualne aluzije i šale debakl u najavi.

Komplimenti i smeh, kao nenametljivi način koketiranja, dozvoljeni su sve dok se obe strane osećaju prijatno

Bliskost s kolegama lako se uspostavlja pohvalama njihovih dostignuća, jer komplimenti jesu dozvoljeni, ili molbama za malu pomoć oko kompjutera i prezentacije. Ali, sve to je u redu samo dok se poštuju granice, odnosno dok se suprotna strana oseća prijatno.

Nežni dodir je oblik koketiranja, međutim, na poslu može da bude uznemiravajući, pa i poguban, ako se ne prouče pravila službenih odnosa i seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Kada se u poslovni odnos ozbiljnije umeša Amor, stvari mogu prilično da se iskomplikuju. Pošto život nije bajka, uvek postoji rizik da romansa poklekne i dovede pod znak pitanja čak i dalji ostanak u firmi.

Osim toga, u firmama ne gledaju svi blagonaklono na ljubavne veze zaposlenih, tako da se, po pravilu, mnogo energije troši na diskreciju.

Kod umetnika lakog flerta nema kolebanja između razuma i osećanja – posao je prioritet

Kod umetnika lakog flerta nema kolebanja između razuma i osećanja. Oni su ljubazni, prirodni, nasmejani i samopouzdani – i zato zauzimaju posebno mesto u srcu kolega.