Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Alisija Vikander: Svi imamo pravo na različite verzije sebe

Neodoljiva  Šveđanka maslinastog tena, dobitnica Oskara, i njen muž, poznati glumac Majkl Fasbender, uspeli su da roditeljstvo zadrže u potpunoj privatnosti

Pre nekoliko dana u Parizu, na snimanju serije u produkciji mreže HBO– Irma Vep (koja se radi na osnovu istoimenog filma iz 1996), u kojoj Alisija Vikander igra razočaranu američku filmsku zvezdu – paparaci su snimili njenog muža, glumca Majkla Fasbendera, kako drži u nosiljci njihovog sinčića. Sudeći po fotografiji, dete ima manje od godinu dana.

Taj prizor je iznenadio ne samo novinare, već i filmsku ekipu. Niko nije znao da je ovaj poznati par dobio dete. Roditelji, oboje slavni i sa brojnim nagradama, ona sa Oskarom, on sa dve nominacije, do sada nisu izdali nikakvo saopštenje za javnost, ni o trudnoći ni o porođaju, nikakve detalje o bebi, ni ime ni fotografije.

Fasbender je još davno izjavio da ne vidi zašto bi nepoznatim ljudima pričao o svojoj intimi. Alisija se složila da ne objavljuju detetove fotografije. Mogla je da vidi kako je publicitet uticao na decu starije koleginice Andželine Džoli, koju je nasledila u ulozi Lare Kroft, u filmu iz 2018.

Od 33 godine koliko ima, poslednjih 15 bavi se glumom. Te godine su obeležene neumornim radom

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Ambasadorka brenda Luj Viton

Ipak, najzaslužnija za skrivanje Alisijine trudnoće od budnog oka paparaca bila je pandemija. Kad su se granice evropskih država zatvorile, ona se zatekla u Parizu, gde je učestvovala na pariskoj Nedelji mode (Paris Fashion Week) jer je već nekoliko godina ambasador brenda Luj Viton.

Tada su se ona i muž povukli u svoju kuću u blizini jednog francuskog sela. Kad je ponovo počela da radi, Alisija je bila ushićena, ali je isticala da su joj meseci kućne izolacije dobrodošli da malo preispita svoj dotadašnji način života.

Za časopis El je rekla da se prvih pet nedelja osećala vrlo nelagodno, ali se tada setila reči svog oca, psihijatra, da organizam tek posle tri nedelje počinje da oseća da se odmara. I zato je rešila da ubuduće sebi svake godine omogući mesec dana potpune relaksacije. „Posle svega što smo prošli, shvatam koliko su izmenjena osećanja sa kojima se vraćam na ono što smo ranije zvali ʼnormalnimʼ.”

Fasbender je još davno izjavio da ne vidi zašto bi nepoznatim ljudima pričao o svojoj intimi. Alisija se složila da ne objavljuju detetove fotografije

DFree © / Shutterstock.com

Poslušala je unutrašnji glas

Od 33 godine koliko ima, poslednjih 15 bavi se glumom. Te godine su obeležene neumornim radom. U početku je to bilo iz osećaja krivice što je napustila balet, kome je bila posvećena od svoje treće godine. Majka se s njom preselila iz rodnog Geteborga u Stokholm, da bi ona pohađala Švedsku kraljevsku baletsku školu. Posle tri godine, poslušala je svoj unutrašnji glas i odlučila da potpuno napusti balet i postane glumica. Kaže da je krivicu osećala zbog ljudi koji su verovali u nju kao balerinu. Od tada, karijera je oblikovala njen život. Snimala je svake godine barem jedan film, a bilo je i znatno plodnijih godina.

Za sporednu ulogu u filmu Dankinja, u svojoj 28. godini dobila je Oskara. Time je postala prva Šveđanka posle Ingrid Bergman koja je dobila to priznanje

Tinseltown © / Shutterstock.com

Sa 20 je zaigrala u filmu Pure, za koji je dobila prestižnu švedsku nagradu. Međunarodnu pažnju privukla je ulogom Kiti u filmu Ana Karenjina iz 2012. Iste godine je igrala u filmu Kraljevska afera, nakon što je za dva meseca savladala danski jezik, a Dankinja je ime filma za koji je u svojoj 28. godini dobila Oskara. Time je postala prva Šveđanka posle Ingrid Bergman koja je dobila to priznanje. Vikander je Oskara dobila za sporednu ulogu, iako je u kadru više od 60 odsto trajanja filma, pa je trebalo da dobije Oskara za glavnu ulogu. Međutim, producenti su procenili da će ovako lakše proći, s obzirom da film nije na engleskom jeziku.

Šveđanka maslinastog tena

Istorijska ličnost koju Vikander tumači u Dankinji bila je prirodna plavuša, dok je ona, iako rođena Šveđanka, prirodna brineta sa smeđim očima i maslinastim tenom.

Ljubav koja je počela na snimanju u tropskim krajevima, nastavila se na crvenom tepihu, a krunisana je 2017. intimnim venčanjem na plaži na Ibici

Tokom snimanja filma nosila je plavu periku, koja se nije slagala s njenim tamnim tenom. „Ogulili su mi kožu s lica da bi je učinili svetlijom”, žalila se. Stalno im je govorila: „Ljudi, ali ja sam ovde jedina prava Skandinavka!”

Alisijini preci i po ocu i po majci potiču iz malih sela visoko na severu Švedske, a ima i četvrtinu danske krvi, po babi koja je tokom Drugog svetskog rata prebegla u Švedsku.

Godina 2015. bila je prekretnica za Alisiju. Osim Dankinje, imala je još dva filma te godine. U jednom od njih, Svetlo između okeana, igrala je ženu lika koga je tumačio Majkl Fasbender. Ljubav koja je počela na snimanju postala je javna ozbiljna veza, a tokom filmskog festivala u Kanu producent Harvi Vajnstin je izjavljivao da je zaljubljen u Vikander i predviđao joj veliku karijeru u prvoj ligi Holivuda.

Rekao je i da su ona i njen dečko Majkl Fasbender „novi talentovani par”. Ta 2015. bila je podjednako sudbonosna i za Fasbendera, koji je tada već stekao svetsku slavu ulogama u filmovima Glad, Sram, Dvanaest godina ropstva. U 38. godini uplovio je u ozbiljnu vezu, a prikazana su i njegova dva značajna ostvarenja, filmovi Magbet, u kome je briljirao, i Stiv Džobs, za koji je nominovan za Oskara.

London, Lisabon i kuća u francuskoj provinciji

Ljubav koja je počela na snimanju u tropskim krajevima, sa čarobnim zalascima i olujnim noćima, i nastavila se na crvenom tepihu, krunisana je 2017. intimnim venčanjem na plaži na Ibici.

Par je za svoj dom izabrao Lisabon, da bi se sklonio od Londona i velikih gradova. Fasbender, čiji je otac Nemac, a majka Irkinja, odrastao je u Irskoj, a doselio se u London u svojim dvadesetim kad je odlučio da bude glumac. Danas ima 44 godine, ali još uvek poseduje stančić koji je tada kupio.

I Alisija se još na početku svoje glumačke karijere iz Švedske preselila u London, da bi usavršila engleski, neophodan za holivudsku karijeru, ali i zato što je, kako sama kaže, volela staru britansku kulturu „sa operom, čajem u pet i crnim taksijem”.

Vrativši se poslu posle pandemije, Alisija nije krila oduševljenje što ponovo radi, ali trudnoću i porođaj nije pominjala. Najviše je govorila o prošlogodišnjem filmu Glorije u kome igra feminističku aktivistkinju i novinarku Gloriju Stajnem u njenim mlađim godinama. U starijim je igra Džulijen Mur, koju Alisija često pominje kao uzor i podršku.

U filmu Glorije igra feminističku aktivistkinju i novinarku Gloriju Stajnem u njenim mlađim godinama

Pripremajući se za ulogu, Alisija je imala prilike da upozna ženu čiji lik će tumačiti. Ono najvažnije što je od nje naučila je da čovek ima pravo da promeni mišljenje: „To je ono što je Glorija rekla: u redu je imati različite verzije sebe, jer se mi stalno menjamo.”