elbaz adris

Alber Elbaz – snažan i ženstven dizajn

Tokom decenije i po obnovio je privlačnost modne kuće Lanvin uz ono što je modna kritika okarakterisala kao klasiku sa zaokretom, često se poigravajući neobičnim varijacijama komada koji se smatraju obeležjima stila

U poplavi kreativnosti i novih imena u ovom našem veku, modna kritika je ipak sa posebnom pažnjom i interesovanjem pratila povratak nekih starih i proverenih brendova, čiji je uticaj nestao ili oslabio pred kraj prošlog veka. U tom buđenju zaboravljenih, tri brenda su posebno skrenula pažnju javnosti.

Jedan od njih je brend Poare, koji poslednjih sezona traga za identitetom koji će ga povezati sa izrazom slavnog osnivača brenda, a istovremeno mu dati rukopis blizak novoj publici, koja će možda prepoznati, a možda i neće, taj vrlo sofisticirani ton prošlih vremena.

Drugi je Skjapareli koji je, čini se, od 2018. pronašao idealni sklad onoga što je zaostavština Else Skjapareli i svežine jednog sasvim novog vremena.

Treći je našao idealnu meru umetničkog izraza i komercijalne priznatosti. Za ovakvu recepciju buđenja, brend Lanvin može u velikoj meri da zahvali modnom rukopisu Albera Elbaza, koji je od 2001. do 2015. u svojim rukama držao ključ ponovnog čitanja ove robne marke.

Pod uticajem različitih kultura

Elbaz, koji je, nažalost, napustio svet kao još jedna žrtva ove kovidom obeležene godine, u svet francuske mode stigao je neobičnom i indirektnom putanjom, skupljajući na svom putu uticaje najrazličitijih kultura.

Rođen je u Kazablanki, u kojoj je i živeo do svoje desete godine, udahnuvši u tom prvom razvojnom periodu svog života šaroliku marokansku kulturu. Zatim se sa porodicom seli u Izrael, gde će i završiti fakultet. Godine 1985. sa 800 dolara u džepu kreće u Njujork kako bi ostvario svoj dečački san – da postne deo modne scene.

U Njujorku, Elbaz prvo radi za firmu koja proizvodi venčanice, zatim i kao stariji asistent za brend Džefri Bin, dok će već sledeći angažman biti korak ka Parizu, kao njegovom konačnom odredištu i poligonu na kome će biti u prilici da iskaže svoj puni potencijal.

Godine 2001. Elbaz dolazi u Lanvin – pokazaće se to kao zlatno doba kreativnosti i za ovaj brend, ali i za samog dizajnera

Od 1996. do 1998. Elbaz je radio za francusku kuću Gi Laroš kao šef pret-a-porte tima. Već na tom prvom koraku u Parizu (u koji se preselio 1997. godine) skreće veliku pažnju na svoj rad, što nije ostalo neprimećeno u francuskoj štampi.

Nakratko je prošao i kroz modnu kuću Iv Sen Loran, očekujući da će doći na čelo kreativnog tima nakon Sen Loranovog povlačenja. Ipak, pošto je Guči kupio brend, odlučuju se za Toma Forda, što će se pokazati kao dugoročno loš izbor, ali to je ipak tema za neku sledeću priču.

Zlatno doba kreativnosti

Godine 2001. Elbaz dolazi u Lanvin – pokazaće se to kao zlatno doba kreativnosti i za ovaj brend, ali i za samog dizajnera. Tokom decenije i po obnovio je privlačnost ove modne kuće uz ono što je modna kritika okarakterisala kao klasiku sa zaokretom, često se poigravajući bojom ili drugim neobičnim varijacijama komada koji se smatraju obeležjima stila.

U jednom trenutku, Vog je Elbazov rad za Lanvin opisao kao snažan, a lep i to je verovatno bio najtačniji opis. Njegova upotreba izloženih šavova i patent-zatvarača sprečila je da plodna ženstvenost dizajnerovog rada postane prezaslađena. Na ovaj način je, pre svega, skretao pažnju na zanat krojenja i ručni rad. A kolege i saradnici su svedočili da, uprkos velikom talentu, nijedan dizajner nije imao više skromnosti i više humanosti od Elbaza.

U oktobru 2015. Elbaz je objavio da napušta Lanvin zbog neslaganja sa Šo-Lan Vang, većinskom vlasnicom kompanije. Elbaz je takođe ukazao na nedostatak strategije i ciljanih ulaganja brenda. Neposredno pre otkaza, angažovao je Šemenu Kamali iz modne kuće Chloé za direktorku odseka ženskog dizajna. Ipak, prodaja je nakon toga opala, a kineski Fosun na kraju je kupio liniju.

Kolege i saradnici svedočili su da, uprkos velikom talentu, nijedan dizajner nije imao više skromnosti i više humanosti od Elbaza

Prekinute vizije

Od odlaska iz Lanvina, Elbaz je sarađivao sa mnogim brendovima i poznatim ličnostima. Sa posebnim žarom dizajnirao je sve kostime koje je Natali Portman nosila u filmu Priča o ljubavi i tami iz 2016. godine, za koji je glumica potpisala i scenario i režiju.

Od 2019. radio je sa Rišmon korporacijom na razvoju svog novog brenda, sa konceptom snažno utemeljenim u potrebama savremene žene, uz poseban akcenat na razvoju novih tehnologija u izradi materijala. Početkom 2021. njegov brend AZ Factory bio je spreman za proces proizvodnje. Nažalost, nekoliko meseci kasnije, 24. aprila, kreativni i životni put Albera Elbaza stigao je do kraja, ne dozvolivši nam da vidimo kakve je vizije sačuvao za svoju modnu marku.

Sa posebnim žarom Elbaz je dizajnirao sve kostime koje je Natali Portman nosila u filmu Priča o ljubavi i tami iz 2016. godine

Pretpostavljamo da bi koren inspiracije i za svoj budući rad nalazio u eleganciji francuskih žena, kao što je to bio slučaj i tokom većeg dela njegove karijere.

Francuski stil odnosi se na ženstvenost, jednostavnost i individualnost. Čini mi se da žene danas zaista žele da prihvate te osobine.

Alber Elbaz, 12. jun 1961 – 24. april 2021.