10 važnih razloga da jedemo semenke lubenice

Otkrivamo razloge zbog kojih većinu semenki iz voća ne treba bacati, jer ne samo što su izvrstan snek, već obiluju i zdravim sastojcima za naš organizam

Semenke biljaka su u stvari embrioni raznog povrća, voća, drveća, grmlja, i prepune su hranljvih sastojaka koji su neophodni za rast novih biljaka. Još od preistorijskog doba smatrane su izvorom zdravlja, snage i energije.

Otkrivamo razloge zbog kojih većinu semenki ne treba bacati, jer su neprocenjivi pokretač metabolizma, imunosistema itd.

Posebno su zdrave semenke lubenice, pečene – za one koji ih odstranjuju kada jedu lubenicu, ili sveže – onako kako ih je priroda stvorila.

Sećamo se svi sigurno stare zagonetke: „Puna škola đaka, niotkuda vrata”.

Semenke lubenice ekstremno su zdrave i nikako ih ne treba bacati, jer se lako mogu pretvoriti u slane ili slatke grickalice ili ukusan snek.

Semenke lubenice nikako ne treba bacati

Neko će se zapitati zašto ne jedemo baš sve semenje?

Seme koje se nalazi u tvrdom „oklopu”, kao što je to slučaj sa šljivama, kajsijama, trešnjama itd. ne jedemo, jer osim što je teško doći do njega, uglavnom je gorko, a neko čak i otrovno, jer je prožeto amigdalinom, odnosno cijanogenim glikozidom . Naravno, to nije slučaj sa orahom, bademom, lešnikom, pinjolama...

Većina nas baca semenke papaje, retke egzotične voćke, ali s obzirom da osim obilja antioksidanasa i vlakana, one sadrže i enzim papain koji pomaže u varenju proteina, čišćenju zidova creva, uopšte u detoksikaciji, ubrzavajući metabolizam, to ne treba činiti!

U dijeti za detoksikaciju i mršavljenje preporučuje se konzumiranje ovog voća sa semenkama. I ne samo ovog, već i drugih vrsta voća, osim onih toksičnih koje smo pomenuli.

Pljuckamo seme dinje ili grožđa, ali možemo slobodno da ga jedemo, sigurno nam neće škoditi.

Samo treba biti pažljiv, posebno ako nešto jedemo po prvi put, jer znamo da postoje jake alergije na kikiriki, susam…

Idealna količina za snek je 30 gr

Semenke lubenice jedu se na isti način kao i semenke bundeve.

1. Vrlo su hranljive, jer sadrže amino-kiseline, proteine, vitamine, omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline, minerale: cink, kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe, kalijum.

2. Odlične su za kožu, sprečavaju pojavu akni, utiču da koža bude vlažnija, dobre su u borbi protiv starenja. Sadrže vitamin E , a ako se jedu redovno, utiču da koža postane elastičnija. Takođe, utiču na dobar kvalitet kose.

3. Gvožđe pomaže da kiseonik dospe u svaki delić tela.

4. Magnezijum, kojim ove semenke obiluju, izuzetno dobro utiče na regulaciju krvnog pritiska (npr. jedna šolja semenki obezbeđuje 140 odsto dnevnih potreba).

5. Dobre su za dijabetičare. Magnezijum pomaže u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, pa samim tim utiče na nivo šećera u krvi.

6. Prisustvo pomenutih hranljivih sastojaka, naročito kalcijuma i magnezijuma, poboljšava zdravlje i gustinu kostiju, sprečavajući prelome, naravno u sadejstvu sa vitaminom D.

6. Semenke lubenice jako dobro utiču i na nervni sistem, jer sadrže veliku količinu vitamina iz B grupe.

7. Pospešuju fizičku spremnost.

8. Pospešuju nivo energije.

9. Dobro utiču na koncentraciju.

10. Gvožđe, minerali i vitamini koje ove semenke sadrže, pospešuju funkciju imunosistema.

Osobe alergične na kikiriki, susam ili neko drugo semenje, moraju biti obazrive!

Idealna količina za snek je oko 30 g, jer ova namirnica, iako zdrava, nije niskokalorična – poseduje masnoće, ali one zdrave.

PROBAJTE RECEPTE

Pečene semenke lubenice

Izuzetna, zdrava i ukusna grickalica za užinu, pre sporta, uz film…

Ukupno vreme pripreme                              Količina

20 min.                                                           4 porcije

Sastojci:

4 manje šolje semenki lubenice

malo ulja

po izboru: so, biber, sok od limete, kajenska paprika u prahu, kurkuma ili korijander

Za slatku varijantu:

šećer u prahu izmešan sa vanilin-šećerom i cimetom

Priprema:

Obložiti pleh papirom za pečenje i podmazati. Staviti semenke, začiniti izabranim sastojcima i peći/sušiti na 160 stepeni oko 15 minuta. Povremeno okretati da bi se semenke ravnomerno ispekle.